Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Volunteer4Greece


Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθελοντισμού στην Ελλάδα

Η διαδικτυακή πλατφόρμα Volunteer4Greece, μετά από ένα χρόνο επιτυχημένης πορείας, γίνεται η πρώτη ελληνική συμμετοχή στο δίκτυο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Εθελοντισμού (CEV) που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Η πλατφόρμα Volunteer4Greece είναι ο πρώτος Ελληνικός οργανισμός που γίνεται επίσημα μέλος της πανευρωπαϊκής αυτής προσπάθειας, συνδέοντας τους Έλληνες εθελοντές και οργανισμούς με ένα ενεργό ανθρώπινο Ευρωπαϊκό δίκτυο, που σαν στόχο έχει την ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα από την ενεργοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών.


Το Volunteer4Greece είναι μια μη κερδοσκοπική προσπάθεια ιδιωτών που ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο από μία ομάδα φίλων, με σκοπό να διευκολύνει την επικοινωνία εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με όσους επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά σε αυτές. Είναι μια online πλατφόρμα που επιτρέπει σε εθελοντικούς οργανισμούς να αναρτούν τις θέσεις εθελοντικής εργασίας που προσφέρουν και σε εθελοντές να κάνουν αναζητήσεις θέσεων ανά περιοχή ή κατηγορία οργάνωσης.

Μέχρι στιγμής απαριθμεί πάνω από 100 οργανισμούς στο δίκτυό της σε όλη τη χώρα και μέσα από την υπηρεσία της έχουν καλυφθεί περίπου 700 εθελοντικές θέσεις. Παράλληλα, διοργανώνει δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης για τους ΜΚΟ, με θέματα όπως η διαχείριση των εθελοντών, η χρήση των κοινωνικών δικτύων για την ανεύρεση εθελοντών κ.ά.
Με την συμμετοχή της στο CEV και μέσω της ενεργής συνεργασίας της με τα υπόλοιπα μέλη διαφορετικών χωρών, η Volunteer4Greece προσδοκά να λάβει και με την σειρά της να περάσει στις ΜΚΟ της χώρας μας σημαντική τεχνογνωσία σε θέματα διαχείρισης και αξιοποίησης εθελοντών σε κάθε επίπεδο. Παράλληλα, ελπίζει να συνεισφέρει με την εμπειρία της στο δίκτυο των μελών του CEV και τέλος να φέρει στο προσκήνιο μια σειρά από χρόνια θέματα που αφορούν το πλαίσιο του εθελοντισμού στην Ελλάδα, που χρειάζονται επίλυση.


Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εθελοντισμού αποτελεί θεσμό για το εθελοντικό κίνημα, μετρώντας 20 χρόνια προσφοράς και συμπεριλαμβάνοντας στο δίκτυό του πάνω από 80 εθνικά, περιφερειακά και τοπικά κέντρα εθελοντισμού. Το όραμά του είναι μία Ευρώπη όπου ο εθελοντισμός και ο ενεργός πολίτης θα έχουν κεντρική σημασία στο χτίσιμο μίας ενωμένης και αλληλέγγυας κοινωνίας. Η Ελλάδα μέχρι τώρα ήταν από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες χωρίς παρουσία στο δίκτυο αυτό. Το ευρωπαϊκό Κέντρο Εθελοντισμού αποτελεί επίσης σταθερό συνομιλητή των Ευρωπαϊκών θεσμών λήψης αποφάσεων, εκφράζοντας τις προτεραιότητες των οργανισμών μελών του και εξασφαλίζοντας ότι η τεράστια δυναμική που παρουσιάζει ο εθελοντισμός παραμένει στην επικαιρότητα των θεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου