Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Northern Aegean Dolphin Project


ΜΟm: νέα οικοτουριστική πρόταση

Το καλοκαίρι του 2013 η MOm / Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής φώκιας για πρώτη φορά πραγματοποίησε το Northern Aegean Dolphin Project – N.A.D.P., ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την καταγραφή και παρακολούθηση των πληθυσμών δελφινιών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.).
Το Northern Aegean Dolphin Project μπορεί να αποτελέσει μία ιδιαίτερη οικοτουριστική πρόταση, εξασφαλίζοντας την ίδια στιγμή τη συλλογή πολύτιμων δεδομένων σχετικά με την αφθονία των ειδών δελφινιών στην ευρύτερη περιοχή του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.. Η πληροφορία αυτή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για το σχεδιασμό δράσεων διαχείρισης/διατήρησης στην περιοχή, για την προστασία των πληθυσμών αυτών.


Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, η MOm προέβη σε πολύ σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με τους πληθυσμούς δελφινιών στο Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. (Αναφορά 2013): ποια είναι τα κυρίαρχα είδη δελφινιών, σε ποιες περιοχές είναι πιθανότερο να τα βρούμε, κάποιες τυπικές συμπεριφορές κτλ.
Το Northern Aegean Dolphin Project μπορεί να αποτελέσει μία μοναδική πρόταση για τους ανθρώπους που αποζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο καλοκαιρινής απόδρασης στηρίζοντας την ίδια στιγμή ένα ερευνητικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα με στόχο την προστασία της θαλάσσιας ζωής στο Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ..
Οι συμμετέχοντες του προγράμματος γίνονται, για μία εβδομάδα, μέρος της ερευνητικής ομάδας της MOm στο νησί της Αλοννήσου και συμμετέχουν καθημερινά στην έρευνα πεδίου στη θαλάσσια περιοχή του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ., καθώς και στην επεξεργασία των δεδομένων.


Στο Φυλλάδιο Ενημέρωσης του προγράμματος υπάρχουν αναλυτικά οι πληροφορίες σχετικά με τους στόχους και το σχεδιασμό του N.A.D.P., πώς μπορεί να ωφελήσει τους συμμετέχοντες και τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα.


 Πηγή: www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου