Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Η άλλη Όψη των Προγραμμάτων Επιδοτήσεων



Τα σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε για τα Προγράμματα Επιδοτήσεων

Τους τελευταίους μήνες προκηρύχθηκαν σημαντικά Προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ενώ αναμένουμε να ξεκινήσουν αρκετά ακόμα. Τα ερωτήματα των ενδιαφερομένων είναι πολλά και οι αρμόδιοι φορείς ανακοινώνουν συχνά τροποποιήσεις και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις. Ωστόσο, κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής πρέπει να γνωρίζει ορισμένα βασικά σημεία για την ένταξή του σε κάποιο Πρόγραμμα:


-Τα προγράμματα δεν είναι για όλους, αλλά για όσους πραγματικά χρειάζονται αυτή τη μορφή ενίσχυσης. Για όσους δηλαδή έχουν αληθινά σκοπό να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση η οποία θα υπάρχει και μετά το Πρόγραμμα, και για όσους έχουν πραγματικά σκοπό και ανάγκη να εκσυγχρονίσουν την επιχείρησή τους.  


-Τα Προγράμματα δεν είναι πανάκεια. Αυτό σημαίνει ότι η ένταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου σε κάποιο Πρόγραμμα  θα δώσει μια αρχική βοήθεια μόνο. Εάν η επιχείρηση είναι δυνατή και έχει την υποδομή, μόνο τότε θα προχωρήσει μπροστά και το Πρόγραμμα θα την έχει βοηθήσει. Εάν όμως στηρίζει την επιχειρηματική της επιτυχία σε κάποιο Πρόγραμμα, τότε, όταν αυτό ολοκληρωθεί, θα προκύψει αβεβαιότητα και πιθανότατα αποτυχία.


-Παράλληλα με την υλοποίηση ενός Προγράμματος,  η επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί κανονικά και να έχει έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την αγορά πρώτων υλών και προϊόντων.  

Οι επιδοτήσεις μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν, όμως μπορούν και να φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση κάποια επιχείρηση. Χρειάζεται καλός σχεδιασμός της επένδυσης πριν προχωρήσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο στη φάση της υλοποίησης.

Τα Προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν, όταν όμως τα αξιοποιήσουμε σωστά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου