Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Τα σιτηρά, η βάση για το εμπόριο


Κίνητρα για την αύξηση παραγωγής των σιτηρών

Σε έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα η Κομισιόν, παρουσίασε τις προοπτικές της αγοράς για τα δημητριακά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση την εμπορική περίοδο 2013/14. Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται αυξημένη παραγωγή σιτηρών και ταυτόχρονα μείωση στην παραγωγή κρέατος.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση στις φθινοπωρινές σπορές των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες που εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές για τις καλλιέργειες, δημιουργούν προσδοκίες για μια μικρή ανακούφιση στην αγορά την περίοδο εμπορίας 2013/2014.Οι εξελίξεις αυτές είναι θετικές σε σχέση με την εμπορική περίοδο του 2012/13, όπου η παραγωγή δημητριακών ήταν μειωμένη κατά 4,7%, γεγονός το οποίο οδήγησε σε οριακές ισορροπίες μεταξύ των σιτηρών της Ε.Ε.


Την ίδια στιγμή το υψηλό κόστος των ζωοτροφών εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την ευρωπαϊκή παραγωγή κρέατος. Όπως προβλέπει η Επιτροπή, η συνολική παραγωγή κρέατος αναμένεται να συρρικνωθεί ελαφρώς το 2013 σε 43.500.000 τόνους, ενώ αναμένεται να ανακάμψει το επόμενο έτος. Έτσι η παραγωγή για το χοιρινό και βόειο κρέας αναμένεται να μειωθεί το 2013, αλλά να ανακάμψει το 2014, ενώ το κρέας πουλερικών αναμένεται να καταγράψει, για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια, μείωση της παραγωγής.

Το κόστος των ζωοτροφών θα παραμείνει η βασική κινητήρια δύναμη που επηρεάζει την αγορά του κρέατος, αν και το σημερινό υψηλό επίπεδο τιμών θα μπορούσε να βελτιωθεί με μια υψηλότερη συγκομιδή.


Εν τω μεταξύ η ευρωπαϊκή παραγωγή γάλακτος σημείωσε μικρή αύξηση κατά 0,6% φτάνοντας τα 152,1 εκατ. τόνους το 2012, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την εμπορική περίοδο 2013/14 οι προβλέψεις δείχνουν μια συνεχή, αν και αργή, αύξηση της παραγωγής, αντικατοπτρίζοντας τον αντίκτυπο των κλιματικών συνθηκών, που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή σιτηρών το 2012 και οδήγησαν σε απότομη αύξηση του κόστους των ζωοτροφών. Μια μικρή ανάκαμψη αναμένεται το 2014, ενώ κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του 2013, οι τιμές για το γάλα και τα προϊόντα του έχουν μείνει σταθερές.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου