Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

«Οικοσύστημα Νομού Ηλείας και Άνθρωπος: ανιχνεύοντας την ισορροπία»



Ομολογουμένως επιτυχημένη η εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας


Ήταν ομολογουμένως επιτυχημένη η εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, με τους ομιλητές να καθηλώνουν το κοινό με τις καίριες επισημάνσεις τους και τις πρακτικές προτάσεις τους.
Η ημερίδα της 16/03/2013 πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια συνδιοργάνωσης της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας, του Κέντρου Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας «Διώνη» και της Εθελοντικής Οργάνωσης Ρόμελ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Π. Πλατανιάς και ο Δασάρχης Πύργου κ. Π. Λάττας.
Η κ. Αυγερινοπούλου στο μεστό χαιρετισμό της ανακοίνωσε ότι ψηφίστηκε η αύξηση της ποινής στο αδίκημα της λαθροϋλοτομίας η οποία απειλεί ενεργά το δρυόδασος της Φολόης.
Ο κ. Π. Πλατανιάς επεσήμανε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας των συλλόγων με κοινό ενδιαφέρον την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργή τους παρουσία στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν την περιοχή μας.
Η κ. Πηνελόπη Γαλανοπούλου, πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας, παρουσίασε εν συντομία τη δράση του συλλόγου εστιάζοντας στα τρέχοντα θέματα που αφορούν την ελεύθερη πρόσβαση στο εξωτερικό σπήλαιο των Ιαματικών Πηγών του Καϊάφα και στη συνεργασία με άλλους Συλλόγους, φορείς και ενεργούς πολίτες της ευρύτερης περιοχής με σκοπό τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης «Aέναον» Μουριάς.


Ο πρόεδρος του «Εθνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων» κ. Παύλος Μπήτρος αναφέρθηκε στο πολυετές και εντατικό έργο του κέντρου που φθάνει να περιθάλπει και να χειρουργεί έως και περισσότερα από 20 άγρια ζώα ημερησίως, διαθέτοντας πλέον μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα αυτό.
Εν συνεχεία, ο ακαταπόνητος διασώστης - χειρούργος του Κέντρου κ. Γιάννης Πουλόπουλος ανέπτυξε με απλό και ζωντανό ύφος, χωρίς σημειώσεις, το θέμα της διατάραξης της φυσικής ισορροπίας εξαιτίας της μεγάλης μείωσης έως εξαφάνισης συγκεκριμένων άγριων ζώων στο Ηλειακό οικοσύστημα. Επεσήμανε ότι η ανθρώπινη παρέμβαση και άγνοια έχουν προκαλέσει την αναστάτωση και απώλεια στη συνέχεια της αλυσίδας των ειδών.
Σειρά είχε η χλωρίδα του νομού μας με εισηγητή τον τέως Διευθυντή Δασών κ. Παύλο Βαβλιάρα που αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα συγκεκριμένων καιρικών συνθηκών (συνδυασμός χειμερινής ξηρασίας και θερινού καύσωνα) για την πρόκληση πυρκαγιών και στην επέκτασή τους λόγω της ύπαρξης των ηλεκτροφόρων καλωδίων.
Ο εκπρόσωπος του παραρτήματος Ηλείας της ΜΚΟ "Υδροναύτες" κ. Νεκτάριος Λιάβας έδειξε στο κοινό τι "αλίευσαν" οι εθελοντές δύτες από το λιμάνι Κατακόλου τον περασμένο Νοέμβριο (σίδερα, λάστιχα, μπαταρίες, μπουκάλια, αναπτήρες έως και μηχανάκι και ποδήλατο), αναφορές και εικόνες που έφεραν σε αμηχανία και προβληματισμό το κοινό για την εν γένει συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στο θαλάσσιο περιβάλλον.


Ακολούθησε ο κ. Ηρακλής Ματρώζος από την εθελοντική οργάνωση ROMMEL με πολύ πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές για τον πιστότερο σύντροφο του ανθρώπου, το σκύλο, που ως συγγενής του λύκου έχει την ψυχολογία της αγέλης, ιδιότητα που του δίνει τη χαρακτηριστική συμπεριφορά του πιστού συντρόφου του ανθρώπου.
Αναφέρθηκε επίσης στην ελλιπή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τα αδέσποτα ζώα και στην πρόληψη και προστασία από τα δαγκώματα φιδιών.
Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την ανάλυση του προέδρου της Εταιρίας Ελλήνων Ευεργετών κ. Αναστάσιου Δημητρόπουλου για τη σημασία του εθελοντισμού.

Το κοινό έδειξε έντονο ενδιαφέρον με παρεμβάσεις και ερωτήσεις προς τους ομιλητές.
Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Βούλας που βρισκόταν στην Ολυμπία για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας φιλοξενήθηκε από την Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας και παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ημερίδα. Υπεύθυνος της πεζοπορικής ομάδας του ομίλου ήταν ο αντιπρόεδρος της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας κ. Κων. Κωνσταντινίδης.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει η κ. Βάσω Χαριτοπούλου, εκπρόσωπος του Κέντρου Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας «Διώνη», ενώ την επιμέλεια των προβολών και την τεχνική υποστήριξη είχε ο κ. Κων/νος Μπιλάλης.
Η βραδιά έκλεισε με γευσιγνωσία τοπικών οίνων και παραδοσιακών εδεσμάτων που προσέφεραν συνεταιρισμοί και παραγωγοί της περιοχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου