Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Σύστημα οικονομικής άρδευσης



Ετοιμάζεται νέο σύστημα άρδευσης χωραφιών και θερμοκηπίων

Το νέο σύστημα, το οποίο δημιουργήθηκε από ευρωπαϊκές εταιρείες και ερευνητές, αποκλείει την άσκοπη χρήση του νερού για το πότισμα των χωραφιών και των θερμοκηπίων και θα διατεθεί στην αγορά το καλοκαίρι.
Το σύστημα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Waterbee με στόχο να κάνει την άρδευση «έξυπνη».
Το σύστημα  λαμβάνει υπόψη του διάφορους παράγοντες (όπως την υγρασία του εδάφους ή τις μετεωρολογικές προγνώσεις), ώστε να ενημερώνει τον γεωργό σε καθημερινή βάση για το αν θα πρέπει να ποτίσει ή όχι. Έτσι, σύμφωνα με τις δοκιμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καταφέρνει να μειώσει την κατανάλωση νερού μέχρι και 40%, ενώ παράλληλα αυξάνει και την παραγωγή.

Ένα βασικό εξάρτημα του συστήματος είναι οι μετρητές υγρασίας, οι οποίοι τοποθετούνται διάσπαρτα στο χωράφι και σε διάφορα βάθη από το έδαφος. Οι μετρητές συνδέονται ανά ομάδες μέσω καλωδίων με κεραίες, οι οποίες μεταδίδουν τα δεδομένα ασύρματα σε έναν σέρβερ. Εκεί, το λογισμικό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Waterbee, αναλαμβάνει να επεξεργαστεί τις μετρήσεις για την υγρασία στο έδαφος, συνδυάζοντάς τις με πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο χωράφι τις επόμενες ώρες.

Το λογισμικό «συμβουλεύεται» επίσης ένα ηλεκτρονικό αρχείο που περιέχει στοιχεία για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια όπου είναι εγκατεστημένο το σύστημα. Τα στοιχεία αυτά έχουν να κάνουν με το πόσο νερό χρειάζεται η εν λόγω καλλιέργεια στις διάφορες φάσεις ανάπτυξής της, αφού οι ανάγκες σε άρδευση μεταβάλλονται ανάλογα με την ηλικία των φυτών. Από όλες αυτές τις παραμέτρους, οι αλγόριθμοι μπορούν να συμπεράνουν αν το χωράφι χρειάζεται ή όχι πότισμα και πόσο, εμφανίζοντας μάλιστα τις σχετικές πληροφορίες στον υπολογιστή ή στο “έξυπνο” κινητό τηλέφωνο του γεωργού.

Το σύστημα μπορεί να αξιοποιηθεί για μια πολύ μεγάλη ποικιλία γεωργικών προϊόντων –όπως οπωροκηπευτικά, πατάτες, σταφύλια, ακόμη και μανιτάρια– τα οποία καλλιεργούνται σε χωράφια, φυτώρια ή θερμοκήπια.
Εξίσου μεγάλη εξοικονόμηση νερού θα πετυχαίνει επίσης και στη συντήρηση μεγάλων εκτάσεων πρασίνου ή ακόμη και αθλητικών εγκαταστάσεων.


Αν και ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί σε ποια τιμή θα κυκλοφορήσει στην αγορά, ως εμπορικό πια προϊόν, γίνεται προσπάθεια ώστε να μην κοστίζει ακριβά, κάτι που διευκολύνεται και από το γεγονός ότι το κόστος του εξοπλισμού είναι σχετικά φθηνό.
Από την άλλη πλευρά, η απόσβεση της επένδυσης που θα χρειαστεί να κάνει ο γεωργός δεν θα προέρχεται μόνο από τη μείωση στη δαπάνη νερού. Κατ’ αρχάς, γιατί αποφεύγοντας το υπερβολικό πότισμα, βελτιώνεται τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα της σοδειάς. Επιπλέον, καθώς με την υπεράρδευση ένα σημαντικό ποσοστό του λιπάσματος διαρρέει στο έδαφος ανεκμετάλλευτο, η χρήση του νερού με μεγαλύτερη ακρίβεια θα μειώσει και τις ποσότητες των λιπασμάτων που καταναλώνονται. Παράλληλα, ορισμένες καλλιέργειες είναι αρκετά ευαίσθητες στην υπερβολική άρδευση, ενώ όλα τα φυτά γίνονται πιο ευάλωτα στις ασθένειες όταν ποτίζονται παραπάνω από το κανονικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου