Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Χρηματοδοτήσεις για Γεωργούς



Δίκτυο χρηματοδοτικής προστασίας – Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας 


Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο για τη δημιουργία ενός δικτύου χρηματοδοτικής προστασίας που θα εξασφαλίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής ενός τροφίμου. Σε πρώτη φάση θα αφορά 8 κλάδους της αγροτικής παραγωγής (π.χ. βιομηχανικό ροδάκινο, κριθάρι), στους οποίους όλοι οι απασχολούμενοι, από τον καλλιεργητή και τον μεταποιητή, μέχρι τον αγοραστή του τελικού προϊόντος, έχουν συμβολαιακή σχέση μεταξύ τους.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και επισήμως το δανειοδοτικό πρόγραμμα για τους 8 κλάδους, ενώ ήδη η Πειραιώς-ΑΤΕ έχει προχωρήσει στη σύναψη ή ανανέωση καλλιεργητικών δανείων. Ο λόγος που επιλέγονται αυτοί οι κλάδοι έχει να κάνει με το γεγονός ότι, πέρα από την ανάγκη για εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, προσφέρουν και εξασφαλισμένη αποπληρωμή των δανείων τους σε ετήσιο κύκλο. Είναι σαφές ότι πρόκειται για χρηματοδοτήσεις ελαφρώς διαφορετικής φιλοσοφίας από τα δάνεια της υπόλοιπης αγοράς, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη τέτοια προγράμματα εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια.


Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Ταυτόχρονα, εντός των επόμενων μηνών θα αρχίσει να λειτουργεί το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας το οποίο, σε συνεργασία με εμπορικές τράπεζες, θα χορηγεί εγγυητικές επιστολές και χαμηλότοκα δάνεια σε όσους αγρότες ή μεταποιητές έχουν ενταχθεί σε κάποιο από τα κοινοτικά προγράμματα του υπουργείου (Σχέδια Βελτίωσης, Εμπορία και Μεταποίηση).

Σε συνεργασία με το ΕΤΕΑΝ, η διαδικασία της ένταξης στο ονομαζόμενο «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», θα είναι ανοιχτή για τις τράπεζες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου