Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Εκδήλωση από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης


«ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ- ΦΤΩΧΕΙΑ- ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ» στο Λάτσειο στις 9 Απριλίου

Μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση με θέμα «ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΦΤΩΧΕΙΑ - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ», διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 9 Απριλίου στις 6.30 το απόγευμα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηλείας Ηλείας. Συνδιοργανωτές είναι το Κέντρο Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας «Διώνη», η Εθελοντική Δράση Πύργου, η DeepGreece Ανδρίτσαινα και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Φολόης Αρχαίας Ολυμπίας.

Για τους στόχους της εκδήλωσης αλλά και την παρουσίαση των εισηγητών, παραχώρησαν συνέντευξη μέλη της επιστημονικής ομάδας του Συμβουλευτικού Σταθμού.
Η ψυχολόγος Βάσω Σταλιά, αναφέρθηκε αρχικά στον σκοπό της εκδήλωσης και έδωσε το δικό τους στίγμα. «Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο πάνω σε θέματα που άπτονται της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όπως είναι η φτώχεια, η εξαθλίωση και η ανεργία, όπως επίσης και τα φαινόμενα ρατσισμού που κατά καιρούς παρατηρούνται τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Και δεν μιλάμε μόνο για τον φυλετικό ρατσισμό, αλλά και τον κοινωνικό ρατσισμό απέναντι σε ευπαθείς ομάδες όπως οι Ρομά, οι άνεργοι, τα ΑΜΕΑ, οι καρκινοπαθείς, οι ανασφάλιστοι κλπ.»


Στη συνέχεια η  κοινωνική λειτουργός Βασιλική Κανελλοπούλου παρουσίασε τους εισηγητές και ομιλητές της εκδήλωσης, καθώς και τους κοινωνικούς φορείς που συμμετέχουν στην εκδήλωση.
«Φιλοξενούμε στην πόλη μας δύο εκπροσώπους δύο πολύ μεγάλων κοινωνικών οργανώσεων, το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Γιατρούς του Κόσμου. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, είναι μια ανεξάρτητη οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια και παρέχει υποστήριξη ψυχολογική και κοινωνική στους πρόσφυγες, στους αιτούντες πολιτικού ασύλου και στις ευπαθείς ομάδες προσφυγικού πληθυσμού όπως είναι τα θύματα τράφικινγκ (σωματεμπορίας) και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που τους βοηθούν όχι μόνο στην έκδοση χαρτιών και πιστοποιητικών  αλλά και στην ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.  Ομιλητής λοιπόν από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, θα είναι ο δικηγόρος Βασίλης Κερασιώτης που έχει αναλάβει και την περίπτωση της Μανωλάδας.
Οι Γιατροί του Κόσμου από την άλλη, είναι μια πολύ σημαντική οργάνωση με δράσεις εντός και εκτός Ελλάδας, αυτή τη στιγμή παρατηρεί μια αλλαγή του προφίλ των επωφελουμένων, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια η πλειοψηφία ήταν οι αλλοδαποί. Αυτή τη στιγμή Έλληνες πολίτες, ανασφάλιστοι και άνεργοι που δεν έχουν πρόσβαση στην δημόσια υγεία, επωφελούνται στην πλειοψηφία τους και έχουν πολύ σημαντική δράση και συμμετοχή στις καμπάνιες αγωγής υγείας «Υγεία για όλους» και «Πολυϊατρεία». Επίσης στην Περιφέρειά μας υπάρχει το Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου  στην Πάτρα.  Στην εκδήλωσή μας, τους Γιατρούς του Κόσμου θα εκπροσωπήσει ως εισηγητής ο Κοινωνικός Λειτουργός της οργάνωσης, Αθανάσιος Υφαντής.
Επίσης έχουμε ως εισηγητή, τον γραμματέα του Συλλόγου Ελλήνων Ρομά δήμου Ήλιδος Νίκο Μπατζαλή. Είναι πολύ σημαντικό να σταθούμε στις ανάγκες της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας, αλλά να σταθούμε και στα πολύ θετικά που κάνει αυτός ο Σύλλογος. Τέλος, εισηγητής θα είναι ο εκπαιδευτικός Αθανάσιος Κατσίμπελης, δημιουργός της ιστοσελίδας Greek Teachers για να μας αναλύσει πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την άρση των στερεοτύπων, των ανισοτήτων και του ρατσισμού.»
Τέλος, η Κοινωνική Λειτουργός Νίκη Ζαφειροπούλου, συμπλήρωσε ότι στην ημερίδα θα συμμετάσχουν και μαθητές της  Γ΄ Γυμνασίου από το 3ο Γυμνάσιο Πύργου, οι οποίοι μέσω του προγράμματος Αγωγής Υγείας και με υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Ανδριάννα Ηλιοπούλου και την κ. Νικολία Μωραϊτη, έχουν κάνει μια υπέροχη δουλειά που αφορά τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
«Η ομάδα των μαθητών μαζί με τις καθηγήτριές τους, θα μας δείξουν δείγμα αυτής της δουλειάς τους, ενώ επιπλέον τα παιδιά θα παρουσιάσουν με διαδραστικό τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα στείλουν ένα ανθρώπινο και ελπιδοφόρο μήνυμα για μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό.»

Πηγή: http://www.eproini.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου