Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Μήνυμα κατά της φτώχειας και του ρατσισμού


Η «Διώνη» με τη Δ/νση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηλείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση και  ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που άπτονται της καταπάτησης ή διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των φαινομένων ρατσισμού και των οδυνηρών συνεπειών της κοινωνικοοικονομικής και βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε στις μέρες μας τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης στο Δημαρχείο Πύργου, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Ηλείας. Εισηγητές ήταν ο κ.  Βασίλης Κερασιώτης, Δικηγόρος που εκπροσώπησε το  «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», ο κ. Αναστάσιος Υφαντής- κοινωνικός λειτουργός εκ μέρους των Γιατρών του κόσμου, ο κ. Νίκος Μπατζαλής-   Γραμματέας  του Συλλόγου Ελλήνων Ρομά Δήμου Ήλιδας "Άγιος Γεώργιος", ο εκπαιδευτικός κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης και η κοινωνική λειτουργός της ΠΕ Ηλείας κ. Βασιλική Κανελλοπούλου. Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η ψυχολόγος κ. Βασιλική Σταλιά. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Κέντρο Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας «Διώνη», η Εθελοντική Δράση Πύργου, η DeepGreece Ανδρίτσαινα και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Φολόης Αρχαίας Ολυμπίας.



Την εκδήλωση χαιρέτισε αρχικά ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας που εξήρε το έργο της επιστημονικής ομάδας της Δ/νσης καθώς και των οργανώσεων που συμμετείχαν, των Γιατρών του κόσμου που έχουν πολλαπλή δράση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες που είναι ένας πολύ σημαντικός φορέας καταγγελίας περιστατικών ρατσιστικής βίας αλλά και νομικής υπεράσπισης των θυμάτων.

Από την πλευρά του ο Δ/ντής Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηλείας κ. Παναγιώτης Λιαρόπουλος αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο Συμβουλευτικός Σταθμός, που αποτελείται από νέους επιστήμονες που δυστυχώς έχουν προσληφθεί για πέντε μήνες και σε λίγο καιρό θα ψάχνουν ξανά δουλειά. Όπως επισήμανε, τον λίγο καιρό που υπηρετούν στην Δ/νση, έχουν ασχοληθεί με πολλά και σοβαρά θέματα ψυχοκοινωνικής στήριξης των ευπαθών ομάδων και η αναγκαστική διακοπή της συνεργασίας τους θα φέρει πάλι την Υπηρεσία σε τέλμα λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού που έχει τη διάθεση να προσφέρει. Γι' αυτό και το κράτος θα πρέπει αυτές τις δομές να τις στηρίζει και να φροντίσει να προσλάβει επιστημονικό προσωπικό.
Μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιστορία τους, έκανε η κοινωνική λειτουργός κ. Βασιλική Κανελλοπούλου, τονίζοντας ότι η αναγνώριση της αξιοπρέπειας καθώς και των ίσων αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων τους, αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο.  
Από την πλευρά του ο κ. Β. Κερασιώτης αναφέρθηκε στην αποστολή του Εθνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, επισημαίνοντας οτι είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που δικαιούνται προστασία στη χώρα μας, καθώς και η ομαλή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία. Πρόσφυγες και γενικότερα δικαιούχοι διεθνούς προστασίας - ιδίως ευάλωτες περιπτώσεις όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, τα θύματα trafficking, τα θύματα βασανιστηρίων κ.ά. - αποτελούν τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό του ΕΣΠ.


Ο κ. Υφαντής, επισήμανε ότι οι  Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μία γνήσια Ελληνική Oργάνωση που έχει αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας. Με εκατοντάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.
Ο κ. Μπατζαλής από την πλευρά του αναφέρθηκε στα προβλήματα των ρομά καθώς και στις δράσεις του Συλλόγου ρομά Ήλιδας που κινούνται σε πολλά επίπεδα, επιλύοντας πολλά προβλήματα, ενώ ο κ. Κατσίμπελης έκανε μια ενδιαφέρουσα ομιλία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ρατσισμό και πώς αυτός εκδηλώνεται ακόμα και μέσα στην εκπαίδευση.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η βουλευτής της ΝΔ κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλμπος Καφύρας, ο π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου εκ μέρους της Ι,Μ Ηλείας, ο πρόεδρος του «Νομαρχιακού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και ΑμεΑ ΗΛΙΣ» κ. ΓιάννηςΠαπαδάτος και πολύς κόσμος.

Πηγή: Ελένη Παπαδοπούλου, εφημερίδα «Πρωινή» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου