Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Μέντορες Επιχειρηματικότητας




Τι είναι το mentoring

Η αρχαία ελληνική λέξη "ΜΕΝΤΟΡΑΣ" σημαίνει δάσκαλος, καθοδηγητής, σύμβουλος στο πλαίσιο μιας διαπροσωπικής σχέσης.
Σήμερα, διεθνώς το mentoring είναι μια σχέση συνεργασίας μεταξύ δύο ατόμων, η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών για ένα συγκεκριμένο τομέα απασχόλησης ή δραστηριότητας.  Είναι μια σχέση που ενδυναμώνει και αναπτύσσει το συναίσθημα της αυτοπεποίθησης, ενισχύοντας τις επαγγελματικές και προσωπικές δεξιότητες και των δύο μερών. Το mentoring χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην ανάπτυξη και εξέλιξη των ατόμων και διαρκεί για καθορισμένη χρονική περίοδο.  

Τι είναι ο Μέντορας Επιχειρηματικότητας;
Ένας Μέντορας μπορεί να προσδώσει πλεονέκτημα σε έναν δυνητικό επιχειρηματία σε ένα εύρος σεναρίων, είτε μεταδίδοντας τη διορατικότητά του σε στρατηγικές αποφάσεις, είτε ενισχύοντας τις προσπάθειες του καθοδηγούμενου (mentee) για δικτύωση, είτε ακόμα ενεργώντας ως έμπιστος φίλος όταν χάνεται η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Οι Μέντορες Επιχειρηματικότητας είναι έμπειροι επιχειρηματίες που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τον πλούτο των εμπειριών τους. Είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν τους καθοδηγούμενους επιχειρηματίες ώστε να κινηθούν με σκοπό την ώθηση της κερδοφορίας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεών τους, την ένταξη σε νέες αγορές, το λανσάρισμα νέων προϊόντων, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών, κλπ. Με άλλα λόγια, ένας μέντορας μπορεί να βοηθήσει τον καθοδηγούμενο να αναπτύξει μια πιο ισχυρή και βιώσιμη επιχείρηση.

Οι Μέντορες Επιχειρηματικότητας μπορούν να προσφέρουν βοηθητικές συμβουλές, προειδοποίηση για τις επερχόμενες παγίδες και να βοηθήσουν έναν καθοδηγούμενο να ανυψώσει το ηθικό του και να στηριχτεί στις προσωπικές του δυνατότητες.


Οι Μέντορες Επιχειρηματικότητας έχουν ένα δυνατό και ευρύ δίκτυο επαφών, φίλων και συνεργατών, που έχουν αποκτήσει μετά από μία πολύχρονη καριέρα, οι οποίοι μπορούν να φανούν χρήσιμοι σε έναν mentee, βοηθώντας τον στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου