Οδηγίες για τη σωστή διαδικασία συλλογής ελαιοκάρπου, τους σωστούς χρόνους πραγματοποίησής του αλλά και τους σωστούς χειρισμούς αποθήκευσης και μεταφοράς του
Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου:
- O ελαιόκαρπος θα πρέπει να βρίσκεται στο κατάλληλο
στάδιο ωριμότητας (μαύρο-ιώδες χρώμα).
- Ο καρπός που μαζεύεται με δίχτυα (χονδρολιές), δεν θα
πρέπει να αφήνεται στα δίχτυα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό ο
καρπός να ελαιοποιείται όσο το δυνατόν συντομότερα από την συλλογή του
(επιθυμητή αυθημερόν άλεση). Κατά την συγκομιδή να αποφεύγονται οι τραυματισμοί
του ελαιόκαρπου.
- Τα μέσα συλλογής και μεταφοράς (δίχτυα, σακιά, τελάρα)
θα πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά.
- Η μεταφορά του ελαιοκάρπου και η αποθήκευσή του πριν την
ελαιοποίηση θα πρέπει να γίνεται σε χώρο δροσερό και καλά αεριζόμενο. Η μεταφορά με διάτρητα πλαστικά τελάρα είναι
προτιμότερη σε σχέση με τους σάκους. Εφόσον χρησιμοποιούνται σάκοι θα
πρέπει να είναι υφασμάτινοι και όχι νάιλον και να τοποθετούνται όρθιοι.
- Η αποθήκευση του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνεται σε
καθαρό χώρο, σε κατάλληλα μέσα, σε χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς άμεση έκθεση
στον ήλιο ή σε πηγή θέρμανσης και ξεχωριστά για κάθε ποιότητα. Να λαμβάνονται
μέτρα πρόληψης για την αποφυγή επιμόλυνσης από: βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο,
χημικά και άλλες πτητικές ουσίες. Τα δοχεία συσκευασίας μεταφοράς και
αποθήκευσης θα πρέπει να είναι από κατάλληλο υλικό, αδιαφανή, αεροστεγή –
κλειστά και γεμάτα για να περιορισθεί η οξείδωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου