Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Προοπτικές Αιγοτροφίας




Η αιγοτροφία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα για να στηριχθεί η ανάπτυξη της Ορεινής Ηλείας

Ανεκμετάλλευτες δυνατότητες έχει ο κλάδος της εγχώριας αιγοτροφίας, ο οποίος μπορεί υπό προϋποθέσεις να στηρίξει την ανάπτυξη στην ελληνική περιφέρεια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, απειλείται με εγκατάλειψη κι αφανισμό, αφού ο παραδοσιακός τρόπος άσκησης της δραστηριότητας, με τις μικρές εκμεταλλεύσεις, την αδιαφορία εκσυγχρονισμού υποδομών και την απουσία πνεύματος επιχειρηματικότητας, την καθιστούν μη βιώσιμη.

Την κακή εικόνα του κλάδου συμπληρώνει η απουσία στόχευσης και στο επίπεδο παραγωγής γεννητόρων, ο περιορισμένος εκσυγχρονισμός των εκμεταλλεύσεων (ελάχιστοι έχουν παρασκευαστήρια ζωοτροφών, αρμεκτήρια κ.λπ.), το μη ισορροπημένο σιτηρέσιο των ζώων, αλλά και η έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση σειράς ασθενειών.
Παρότι «ξεχασμένος» ωστόσο, ο κλάδος διαθέτει αναξιοποίητη δυναμική που μπορεί να αναδειχθεί υπό προϋποθέσεις.

Το μέλλον της αιγοτροφίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους παραγωγούς, που θα πρέπει να λειτουργήσουν ως επιχειρηματίες, με την υποστήριξη κρατικών φορέων, ερευνητικών ινστιτούτων, αλλά και πανεπιστημίων.


Το μέλλον του κλάδου θα κριθεί από την έκβαση των προσπαθειών για δημιουργία επιχειρηματικού πνεύματος στους εκτροφείς και στη διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων από κατσικίσιο γάλα, με εξαγώγιμα χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τα μικρά ποίμνια θα πρέπει να αναβαθμιστούν, με στόχο τη δημιουργία ημι-εντατικά εκτρεφόμενων ομάδων 300-500 ζώων και να συνδυαστούν με την ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών, καθώς και με ένταση των προσπαθειών για βελτίωση της ποιότητας γάλακτος και των μεθόδων εκτροφής. Καταλυτική θα είναι επίσης και η αξιοποίηση βελτιωμένων γενοτύπων.
Πρέπει επιπλέον να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη τυποποίησης του κρέατος κατσικιών, παστερίωσης του γάλακτος και παραγωγής γάλακτος σε σκόνη ως υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος, παραγωγής καινούργιων γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, καθώς και στη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων.
Είναι μάλιστα ενθαρρυντικό ότι στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυξάνεται ο αριθμός των προϊόντων γάλακτος από κατσίκια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου