Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Καινοτόμος Παραγωγή Ενέργειας




Κουκούτσια από ελιές και σταφύλια μπορούν να παράγουν ενέργεια


Οι επιστήμονες προτείνουν στους αγρότες μία καινοτόμο λύση για την αντιμετώπιση των ενεργειακών τους αναγκών. Πρόκειται για το «SMARt-CHP biomass energy», ένα κοντέινερ που έχει τη δυνατότητα να παράγει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, αξιοποιώντας τα υπολείμματα στις αγροτικές περιοχές.

Το κοντέινερ αυτό, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς με γερανό, βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία με ευρωπαϊκή συμμετοχή μέσω του κοινοτικού προγράμματος Life+ για τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος.
Μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί 1.500 κιλά κουκούτσια από ροδάκινο και ισάριθμα κουκούτσια από ελιές, ενώ την τρέχουσα περίοδο επιχειρείται να αξιοποιηθούν τα κουκούτσια από τα σταφύλια.


Στο πλαίσιο του συστήματος αυτού καταναλώνονται 5-5,5 κιλά βιομάζας ανά ώρα - δηλαδή 35 τόνοι ετησίως -, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια έχει υπολογιστεί στα 33 MW/h και η θερμική στα 86 MW/h, με την ολική απόδοση να ανέρχεται στο 89%.

Το «SMARt-CHP biomass energy», που θα είναι δυνατό να διατεθεί και για εμπορική χρήση, αποτελεί στην ουσία μία φορητή μονάδα παραγωγής ενέργειας μικρής κλίμακας, για την ενεργειακή αξιοποίηση αγροτικών παραπροϊόντων τα οποία παράγονται σε αγροτικές περιοχές, όπου είναι διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων βιομάζας.
Αυτή η μονάδα καθιστά δυνατή τη λειτουργία κοντά στον τόπο προέλευσης της πρώτης ύλης και οδηγεί ακόμα και στην ελαχιστοποίηση του κόστους μεταφοράς.
Η χρήση του κοντέινερ μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα αγροτικά υπολείμματα, να κάνει πιο εμπορικές μικρής κλίμακας αποκεντρωμένες μονάδες, να προωθήσει σε τοπικό επίπεδο τις αγροτικές δραστηριότητες κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου