Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Οργάνωση και Διακόσμηση Χώρων


 

 Re-Create: Μια δωρεάν υπηρεσία οργάνωσης και διακόσμησης χώρων κατοικιών

Tο project Re-Create  φιλοδοξεί να οργανώσει, και μάλιστα δωρεάν,  χώρους κατοικιών, προτείνοντας αλλαγές  στους ενδιαφερομένους μέσα από τρισδιάστατες απεικονίσεις.


Το συγκεκριμένο project αφορά όχι μόνο ενδιαφερόμενους για την οργάνωση και διακόσμηση των χώρων κατοικίας τους, αλλά και όσους ασχολούνται με την κατασκευή επίπλων, φωτιστικών, διακοσμητικών ή άλλων αντικειμένων σπιτιού και επιθυμούν να προωθήσουν στοχευμένα και έξυπνα την δουλειά τους.
Οι τελευταίοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή  στο project και να δουν τις δημιουργίες τους μέσα στις κατοικίες του Re-Create.
Τα έργα όσων δηλώσουν συμμετοχή θα τοποθετηθούν, ως πρόταση αλλαγής, σε πραγματικούς χώρους κατοικιών. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια  προσωπική υποσελίδα του εκάστοτε συμμετέχοντα στο site του Re-Create, με τα έργα του.
Στην υποσελίδα αυτή θα αναφέρονται τα στοιχεία επικοινωνίας, οι τιμές των έργων, καθώς και link για το δικό του (αν υπάρχει) site. Τέλος, τα έργα αυτά θα δημοσιευτούν  στη σελίδα του Re-Create στο facebook.






Εναλλακτική Δόμηση



Σπίτια από άχυρο


H κατασκευή των πρώτων σπιτιών με αχυρόμπαλες τοποθετείται εκατοντάδες χρόνια πριν. Tα πρώτα οικοδομήματα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από αχυρόμπαλες χτίστηκαν στα μέσα του 1880 στη Nεμπράσκα των Hνωμένων Πολιτειών και ορισμένα διατηρούνται ακόμα και σήμερα. H τεχνική αυτή έζησε την πλήρη αναγέννησή της τη δεκαετία του 1980 και έκτοτε, εκτός από σπίτια, υπάρχουν σχολεία, καταστήματα, γραφεία εταιρειών, ακόμα και οργανισμοί.
Τα οφέλη που συγκεντρώνει η εναλλακτική αυτή μορφή δόμησης είναι μοναδικά:

Eπιβαρύνει ελάχιστα το περιβάλλον και το κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με μια συμβατική κατασκευή. Eπιπλέον, οι τοίχοι από αχυρόμπαλες αντέχουν περισσότερο στη φωτιά από ό,τι εκείνοι από ξύλο, προσφέρουν καλύτερη ηχομόνωση, καλύτερη ακουστική και δεν εκλύουν την καρκινογόνο ουσία φορμαλδεΰδη και άλλα χημικά υλικά, συμβάλλοντας στην καλύτερη ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα μέσα στο σπίτι.
Eπειδή οι αχυρόμπαλες αποτελούν ένα εξαιρετικό μονωτικό υλικό, η εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρουν τόσο στη θέρμανση όσο και στην ψύξη είναι σημαντική.  


Αναφορικά με τη διάρκεια ζωής μιας τέτοιας κατασκευής, υπάρχουν δεκάδες σπίτια που έχουν σχεδόν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής και είναι ακόμα κατοικήσιμα.  
Η τεχνική κατασκευής είναι σχετικά απλή και το άχυρο είναι υλικό που δουλεύεται με απλά εργαλεία. Oρισμένες εργασίες που απαιτούνται είναι ιδιαίτερα εύκολες, προσιτές στον οποιονδήποτε - ακόμα και αν δεν έχει αντίστοιχη προηγούμενη εμπειρία.    
 
Όσο για το κόστος της άδειας ανέγερσης, είναι ίδιο με αυτό μιας συμβατικής κατοικίας. Eνδεικτικά να αναφέρουμε ότι αν συγκρίνουμε το κόστος των υλικών, τότε το κόστος της αχυρόμπαλας αντιστοιχεί σε 12-14€­/τ.μ. τοίχου πλήρωσης (περιλαμβάνει τη μεταφορά), ενώ το κόστος για ένα διπλό τοίχο πλήρωσης με τούβλο και συμβατική μόνωση φτάνει τα 35-40€­/τ.μ.  
Τα αχυρόσπιτα   κατασκευάζονται με κοινές αχυρόμπαλες, με ή χωρίς φέροντα σκελετό, και επικαλύπτονται με ειδικά προετοιμασμένο πηλό (cob), ενώ στην κατασκευή τους μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, άσχετα αν έχουν πρότερες γνώσεις.


Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ορθές Πρακτικές



Οδηγίες για τη σωστή διαδικασία συλλογής ελαιοκάρπου, τους σωστούς χρόνους πραγματοποίησής του αλλά και τους σωστούς χειρισμούς αποθήκευσης και μεταφοράς του  

 
Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου:
- O ελαιόκαρπος θα πρέπει να βρίσκεται στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας (μαύρο-ιώδες χρώμα).
- Ο καρπός που μαζεύεται με δίχτυα (χονδρολιές), δεν θα πρέπει να αφήνεται στα δίχτυα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό ο καρπός να ελαιοποιείται όσο το δυνατόν συντομότερα από την συλλογή του (επιθυμητή αυθημερόν άλεση). Κατά την συγκομιδή να αποφεύγονται οι τραυματισμοί του ελαιόκαρπου.

- Τα μέσα συλλογής και μεταφοράς (δίχτυα, σακιά, τελάρα) θα πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά.
- Η μεταφορά του ελαιοκάρπου και η αποθήκευσή του πριν την ελαιοποίηση θα πρέπει να γίνεται σε χώρο δροσερό και καλά αεριζόμενο. Η μεταφορά με διάτρητα πλαστικά τελάρα είναι προτιμότερη σε σχέση με τους σάκους. Εφόσον χρησιμοποιούνται σάκοι θα πρέπει να είναι υφασμάτινοι και όχι νάιλον και να τοποθετούνται όρθιοι.
- Η αποθήκευση του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνεται σε καθαρό χώρο, σε κατάλληλα μέσα, σε χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο ή σε πηγή θέρμανσης και ξεχωριστά για κάθε ποιότητα. Να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης για την αποφυγή επιμόλυνσης από: βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο, χημικά και άλλες πτητικές ουσίες. Τα δοχεία συσκευασίας μεταφοράς και αποθήκευσης θα πρέπει να είναι από κατάλληλο υλικό, αδιαφανή, αεροστεγή – κλειστά και γεμάτα για να περιορισθεί η οξείδωση.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Νομική Βοήθεια για Νέους




Πρόγραμμα «ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ» 

για το 2013


Τη δυνατότητα Δωρεάν Νομικής Βοήθειας  με τον άμεσο διορισμό δικηγόρου, έχουν οι ανήλικοι και οι νέοι από 18 έως 30 ετών (και σε ορισμένες περιπτώσεις έως 35 ετών) με το πρόγραμμα της  Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς  «Νομική Βοήθεια για Νέους», που για το 2013 διευρύνεται και προσαρμόζεται στις νέες  κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
Συγκεκριμένα  το 2013 καθιερώνεται για πρώτη φορά η  δωρεάν νομική συνδρομή:
  • σε νέους 18-35 ετών για υποθέσεις και διαφορές που σχετίζονται με την εφαρμογή του Νόμου 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (υπερχρεωμένων νοικοκυριών), καθώς και
  • σε ανήλικους και  νέους  μέχρι 30 ετών για κάθε είδους  εργατικές διαφορές. 
Το Πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται με στόχο την έμπρακτη δωρεάν νομική υποστήριξη ανηλίκων και νέων που δεν διαθέτουν τους πόρους και τη δυνατότητα να αναλάβουν το οικονομικό κόστος και την ευθύνη της εκπροσώπησής τους τόσο ενώπιον του δικαστηρίου όσο και εξωδικαστικά.
Δικαιούχοι της δωρεάν νομικής βοήθειας είναι οι ανήλικοι (ακόμη και ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες) καθώς και νέοι από 18 έως 30 ετών για ποινικές, αστικές, διοικητικές και εργατικές διαφορές. Ειδικά για τις γυναίκες που εμπλέκονται σε περιπτώσεις κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας, η υπηρεσία παρέχεται έως την ηλικία των 35 ετών.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Απόκτηση Εργασιακής Εμπειρίας




Προκήρυξη 45.000 θέσεων για πρακτική άσκηση νέων


Πεντάμηνες συμβάσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας θα μπορούν να υπογράφουν από το νέο έτος οι επιχειρήσεις με άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών.
Η νέα γενιά των προγραμμάτων, συνολικά 5, που σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή από την 1/1/2013 το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, περιλαμβάνει τις επιδοτούμενες θέσεις πρακτικής άσκησης στις επιχειρήσεις για συνολικά 45.000 νέους (20.000 πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ και 25.000 απόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Το πρώτο αυτό πρόγραμμα προβλέπει:
  • Κατάρτιση έως 100 ώρες σε οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες και τοποθέτηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ως «πρακτικά ασκούμενων» για απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας διάρκειας 5 μηνών, σε συνδυασμό με καθοδήγηση / εκπαιδευτικό mentoring, καθ' όλη τη διάρκεια. Οι ασκούμενοι θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ (απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και 460 ευρώ (πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ) για πλήρη απασχόληση με ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφάλιση κινδύνου. Επιχορήγηση 100 ευρώ θα δίνεται εφόσον η επιχείρηση διατηρήσει τη θέση για ένα χρονικό διάστημα μετά το 5μηνο.


Τα άλλα προγράμματα δίνουν, επίσης, από την 1/1/2013 και για διάστημα δύο ετών (έως το τέλος του 2015), επιχορηγήσεις και συμβουλευτική για τη δημιουργία επιχειρήσεων σε όλους σχεδόν τους τομείς:  
  •  Σε 7.000 άνεργους νέους ηλικίας 18 - 35 ετών που θα ανοίξουν επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο -ακόμη και στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας- θα δίνεται επιχορήγηση 10.000 ευρώ + 4.000 ευρώ (για τη φάση της συμβουλευτικής).
  •  Σε 950 άνεργες γυναίκες της ίδιας ηλικίας που έχουν απολυθεί την τελευταία τριετία ή έχουν χάσει επιχείρηση που είχαν, η επιχορήγηση θα φθάνει ανάλογα με τα τυπικά προσόντα και την οικογενειακή κατάσταση τα 20.000 ευρώ, καλύπτοντας λειτουργικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές και την πρόσληψη ενός ακόμη (επιδοτούμενου) άνεργου για 12 μήνες.
  •  Σε 3.000 άνεργους νέους Β/βάθμιας εκπαίδευσης θα δοθούν κατάρτιση και κίνητρα για τη δραστηριοποίηση ως επιχειρηματιών στην ύπαιθρο και στον αγροδιατροφικό τομέα.
  •  Σε 7.000 νέους που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν σε καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις θα παρέχονται συμβουλευτική και αρχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ.

Καινοτόμος Παραγωγή Ενέργειας




Κουκούτσια από ελιές και σταφύλια μπορούν να παράγουν ενέργεια


Οι επιστήμονες προτείνουν στους αγρότες μία καινοτόμο λύση για την αντιμετώπιση των ενεργειακών τους αναγκών. Πρόκειται για το «SMARt-CHP biomass energy», ένα κοντέινερ που έχει τη δυνατότητα να παράγει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, αξιοποιώντας τα υπολείμματα στις αγροτικές περιοχές.

Το κοντέινερ αυτό, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς με γερανό, βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία με ευρωπαϊκή συμμετοχή μέσω του κοινοτικού προγράμματος Life+ για τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος.
Μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί 1.500 κιλά κουκούτσια από ροδάκινο και ισάριθμα κουκούτσια από ελιές, ενώ την τρέχουσα περίοδο επιχειρείται να αξιοποιηθούν τα κουκούτσια από τα σταφύλια.


Στο πλαίσιο του συστήματος αυτού καταναλώνονται 5-5,5 κιλά βιομάζας ανά ώρα - δηλαδή 35 τόνοι ετησίως -, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια έχει υπολογιστεί στα 33 MW/h και η θερμική στα 86 MW/h, με την ολική απόδοση να ανέρχεται στο 89%.

Το «SMARt-CHP biomass energy», που θα είναι δυνατό να διατεθεί και για εμπορική χρήση, αποτελεί στην ουσία μία φορητή μονάδα παραγωγής ενέργειας μικρής κλίμακας, για την ενεργειακή αξιοποίηση αγροτικών παραπροϊόντων τα οποία παράγονται σε αγροτικές περιοχές, όπου είναι διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων βιομάζας.
Αυτή η μονάδα καθιστά δυνατή τη λειτουργία κοντά στον τόπο προέλευσης της πρώτης ύλης και οδηγεί ακόμα και στην ελαχιστοποίηση του κόστους μεταφοράς.
Η χρήση του κοντέινερ μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα αγροτικά υπολείμματα, να κάνει πιο εμπορικές μικρής κλίμακας αποκεντρωμένες μονάδες, να προωθήσει σε τοπικό επίπεδο τις αγροτικές δραστηριότητες κτλ.