Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα στον επετειακό εορτασμό στον Πύργο Πλαπούτα


Παλούμπα Γορτυνίας, 
Σάββατο 18 Μαρτίου

Ηχηρό παρών έδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα δήμου Αρχαίας Ολυμπίας «Άγιος Κωνσταντίνος» στον επετειακό εορτασμό για την Επανάσταση, στον αναστηλωθέντα Πύργο του Πλαπούτα στο Παλούμπα Γορτυνίας, το Σάββατο 18 Μαρτίου, στα πλαίσια των διήμερων εκδηλώσεων τιμής και μνήμης προς τους Γορτύνιους Επαναστάτες υπό την αρχηγία των Δημήτρη και Γεωργάκη Πλαπούτα.


Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Γορτυνίας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου (ΔΗΚΕΓ), η Εταιρεία Ιστορικής & Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές» και η Αδελφότητα Παλουμπαίων.
Η εσπερίδα άνοιξε με την καθηλωτική ομιλία του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Λάλα «Γεωργάκης Πλαπούτας» Κωνσταντίνου Σορβανή, ο οποίος αναφέρθηκε γλαφυρά στον ρόλο των Δημήτρη και Γεωργάκη Πλαπούτα στην Πολιορκία και Άλωση του Λάλα.


Ο Σημαιοφόρος των Αγωνιστών από του Βλόγγου, Ιωάννης Πισιμίσης, αλλά και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός, αποτελούν επίσης γεγονότα-ορόσημο για την Επανάσταση του 1821 και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της άρτια οργανωμένης εκδήλωσης.

Η φιλοξενία των Γορτυνίων διοργανωτών ήταν ιδιαίτερα ζεστή και ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τους μακροχρόνιους δεσμούς που συνδέουν το Παλούμπα της Αρκαδίας με το Λάλα της Ηλείας.


Η συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα στην επετειακή αυτή εκδήλωση έλαβε χώρα κατόπιν ευγενικής πρόσκλησης της Αδελφότητας Παλουμπαίων και στα πλαίσια μονοήμερης εκδρομής που ο σύλλογος διοργάνωσε στην Αρκαδία, η οποία περιλάμβανε την επίσκεψη στο εντυπωσιακό σπήλαιο Κάψια, στην μοναδικής αρχιτεκτονικής εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στην Αρχαία Μαντίνεια, καθώς και στη Βυτίνα και την ιστορική  Δημητσάνα.


Συγκινητική ήταν και η συμμετοχή στην εκδήλωση από εκπαιδευτικούς της Ηλείας, οι οποίοι έχουν αγαστή συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λάλα: ο Κατσίμπελης Αθανάσιος που επί σειρά ετών διατέλεσε διευθυντής του δημοτικού σχολείου Λάλα με εξαιρετική προσφορά και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες, η Ευαγγελοπούλου Ελένη, η Βενιζέλου Αναστασία, η Βένδρα Παναγιώτα, η Σταματίου Μαρία και η Μήλα Βασιλική.

Το κέντρο τοπικής ανάπτυξης «Διώνη» με έδρα το Λάλα και η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση “Eco Δίβρης” με έδρα τη Λάμπεια, εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση από τους συνεργάτες τους Rostislav Nikulin από τη Ρωσία και Norbert Tóth από την Ουγγαρία.


Αξίζει να αναφερθεί πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα «Άγιος Κωνσταντίνος» ιδρύθηκε το 1995 και έχει πλούσιο ιστορικό δράσης και προσφοράς στην τοπική κοινωνία.

Φωτογραφικό υλικό: Αθανάσιος Κατσίμπελης & Βασιλική Τσαπάρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου