Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Αντιβρόχινα πανιά


Αντιβρόχινα πανιά με επιδότηση από τον ΕΛΓΑ για κερασιές και αμπέλια

Μέσα Ιουλίου ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓA και θα έχει καταληκτική ημερομηνία μέσα στον Σεπτέμβριο.
Μετά τις κερασιές, από φέτος θα επιδοτείται η εγκατάσταση αντιβρόχινων πανιών και στα αμπέλια με επιτραπέζια σταφύλια.    
Οι πρώτες δοκιμαστικές εφαρμογές από τους ίδιους τους αμπελουργούς έδειξαν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, οπότε, η διοίκηση του οργανισμού προσανατολίζεται να επεκτείνει τα αντιβρόχινα πανιά και στα αμπέλια, είτε με νέες εγκαταστάσεις (υποστηλώσεις κ.λπ.) είτε με αντικατάσταση των διχτυών.


Σε σχέση με το περσινό πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας, συνεχίζουν και φέτος οι κερασιές να επιδοτούνται για αντιβρόχινα συστήματα και οι ροδιές άνω των 3 ετών για αντιχαλαζικά. Συζητείται, πάντως, ήδη η επέκταση των αντιχαλαζικών διχτυών και στα υπαίθρια κηπευτικά, με την εφαρμογή των δικτυοκηπίων, αν και ακόμα βρίσκεται σε πρώιμη φάση και μπορεί να μετατεθεί για έναν χρόνο.  
Σύμφωνα με όσα ίσχυαν πέρυσι, οι δαπάνες επιχορηγούνται σε ποσοστό 60%.
Η επιλέξιμη δαπάνη για τις αντιβρόχινες μεμβράνες στις κερασιές ανέρχεται στα 3.450 ευρώ το στρέμμα, από τα οποία -σύμφωνα με το πρόγραμμα- το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στα 2.070 ευρώ. Όσον αφορά την επιλέξιμη δαπάνη για αντιχαλαζικά δίχτυα σε αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα, αυτή ανέρχεται από τα 500 έως τα 2.450 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και της φύτευσης.


Από πέρυσι, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής, υπό την προϋπόθεση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής τράπεζας, καθώς και η δυνατότητα τμηματικής καταβολής της επιχορήγησης, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών κατασκευής και εγκατάστασης. Επιπλέον, οι δαπάνες του προγράμματος που πραγματοποιούνται από αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ απαλλάσσονται από το ΦΠΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου