Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

«ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ συμμαχία για την προστασία και βελτίωση της ποιότητας του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου»



Εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ηλείας με θέμα «ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ συμμαχία για την προστασία και βελτίωση της ποιότητας του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου»

Το Επιμελητήριο Ηλείας  διοργανώνει την Πέμπτη  6 Ιουνίου 2013 και ώρα 6.00 μ.μ. το απόγευμα, στο μικρό Συνεδριακό στην Αρχαία Ολυμπία (πρώην ΣΠΑΠ), εκδήλωση με θέμα «ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ συμμαχία για την προστασία και βελτίωση της ποιότητας του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου», με συμμετοχή Ελλήνων και Ιταλών επιστημόνων και ειδικών της αγοράς.



Η συγκεκριμένη εκδήλωση στόχο έχει να αναδείξει το ελαιόλαδο της Ηλείας, να διαφυλάξει τα υψηλά ποιοτικά του χαρακτηριστικά και να εξετάσει τις δυνατότητες κοινών δράσεων με τα Επιμελητήρια Αδριατικής και Ιονίου, για προώθηση των έξτρα παρθένων ελαιολάδων στις διεθνείς αγορές.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων πτυχιούχων



Νέες θέσεις εργασίας στο πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων πτυχιούχων έως και 35 ετών
  
Με 2.200 νέες θέσεις εργασίας επεκτείνεται το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, έως και 35 ετών» που ήδη υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ.
Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία θέσεων εξαρτημένης εργασίας και πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Το ποσό της επιχορήγησης καλύπτει μέρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 27 μήνες, εκ των οποίων οι 24 μήνες αφορούν σε επιχορήγηση και οι 3 μήνες σε δέσμευση του εργοδότη.


Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί σε μείωση προσωπικού, ούτε σε αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης.
Τα δε ωφελούμενα άτομα που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν την ιδιότητα του ανέργου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Οικο-καινοτομία


Eco-Innovation: Χρηματοδότηση της ΕΕ προκειμένου να εισαχθούν περιβαλλοντικές λύσεις στην αγορά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης ύψους 31,5 εκ.€ για τα καλύτερα 45 έργα στον τομέα της οικολογικής καινοτομίας (eco-innovation). Επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη έχουν προθεσμία έως τις 5 Σεπτεμβρίου του 2013 για να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την εισαγωγή νέων περιβαλλοντικών λύσεων στην αγορά στους εξής 5 τομείς: ανακύκλωση υλικών, ύδατα, βιώσιμα οικοδομικά προϊόντα, πράσινες επιχειρήσεις, τομέας τροφίμων και ποτών.


Η οικο-καινοτομία χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας (CIP) και έχει προϋπολογισμό περίπου 220 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2008-2013. Υποστηρίζει τεχνολογικώς δοκιμασμένα προϊόντα που βοηθούν την καλύτερη χρήση των φυσικών πόρων της Ευρώπης. Η οικο-καινοτομία είναι ένα πράσινο σκέλος του προγράμματος ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας-ΠΑΚ και συμβάλλει στο σχέδιο δράσης για την οικολογική καινοτομία (EcoAP). Η διαχείριση του προγράμματος πραγματοποιείται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (EACI).


Η παρούσα πρόσκληση απευθύνεται κυρίως σε ιδιωτικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν αναπτύξει ένα καινοτόμο πράσινο προϊόν, διαδικασία ή υπηρεσία, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες για τη διείσδυσή του/της στην αγορά. Η πρόσκληση προσφέρει συγχρηματοδότηση έως και 50% του κόστους του έργου και αναμένεται να υποστηρίξει περίπου 45 νέα έργα κατά το τρέχον έτος.
Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων 2013 είναι ανοικτή μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.  


Το Κέντρο Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας «Διώνη» αναλαμβάνει υπεύθυνα τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων στα πλαίσια της ανωτέρω πρόσκλησης.


Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας



Προγράμματα για επιχειρηματίες ή για όσους ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση

Τρία προγράμματα επιχειρηματικότητας: το πρόγραμμα entrepreneurship and e-shop Development, Έρευνα Marketing, καθώς και Εξαγωγές και Διαδίκτυο, εντάσσονται στο νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων e-learning του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Επίσης, ο νέος κύκλος Προγραμμάτων διαθέτει τις ακόλουθες θεματικές:
• Business Administration
• Human Resources Management and Organizational Analysis
• Data Analytics and International Banking (νέο)
• Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
• Ψυχοθεραπεία: Θεωρία και Πράξη
• Μαθησιακές Δυσκολίες – Δυσλεξία
• Ειδική Αγωγή



Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν από ένα εύρος 150 προγραμμάτων διάρκειας 3 έως 9 μηνών που κατηγοριοποιούνται σε 23 εκπαιδευτικές κατευθύνσεις και οδηγούν στη χορήγηση Πιστοποιητικού Εξειδίκευσης ή Επιμόρφωσης.

Επίσης, για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 ισχύουν:

1. Δωρεάν υπηρεσίες εξατομικευμένης πληροφόρησης, διαχείρισης σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού (επαγγέλματα με ζήτηση, τεχνικές αναζήτησης εργασίας, όλα τα ΜΒΑs σε Ελλάδα και Ευρώπη – προϋποθέσεις εισόδου, σχετική αρθογραφία μέσω της http://www.edujob.gr σε όσους πραγματοποιήσουν εγγραφή στο νέο εκπαιδευτικό κύκλο).

2. Νέα μειωμένα δίδακτρα και ειδικές τιμές για ανέργους, πολύτεκνους, ΑμεΑ και οικονομικά ασθενείς.

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλλουν απόφοιτοι ΑΕΙ / ΤΕΙ και απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχετική εργασιακή εμπειρία.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ευρωπαϊκή απαγόρευση στο χύμα ελαιόλαδο



Ευρωπαϊκή απαγόρευση στο χύμα ελαιόλαδο στα εστιατόρια από 1/1/2014

Σφραγισμένα και μιας χρήσης μπουκάλια με ελαιόλαδο καλούνται να χρησιμοποιούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 όλα τα εστιατόρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντί των μπολ ή άλλων συσκευασιών με χύμα ελαιόλαδο που επιτρέπονται ως τώρα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία.  


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι πρόκειται για μια κίνηση με σκοπό να βελτιωθεί η υγιεινή και που θα διασφαλίζει στους καταναλωτές ότι το ελαιόλαδο που τους σερβίρεται στα εστιατόρια δεν έχει διαλυθεί με χαμηλότερης ποιότητας λάδι.


Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Επιδότηση για τα βοσκοτόπια σε περιοχές Natura



Επιδότηση 5 ευρώ/στρέμμα για τα βοσκοτόπια σε περιοχές Natura

Την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος που ενισχύει όσους βοσκότοπους βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές Natura αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Μέτρο 213 του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» επιδοτεί με 5 ευρώ το στρέμμα όσα ιδιωτικά βοσκοτόπια δεν ανήκουν στο καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης και της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Πεδίο εφαρμογής:
1. Το Μέτρο θα εφαρμοστεί σε ιδιόκτητους βοσκότοπους στην περιοχή δικαιοδοσίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000, οι οποίοι αποτελούν νησίδες φυσικής βλάστησης όπου αναπαράγονται είδη άγριας πανίδας (διακριτές ενότητες φυσικής βλάστησης που αποτελούν ενδιαίτημα για αποικιακά ή μόνιμα είδη άγριας πανίδας).
2. Επιλέξιμοι είναι οι βοσκότοποι που αποτελούν νησίδες φυσικής βλάστησης, με ελάχιστο μέγεθος 0,05 Ha.
3. Δεν είναι επιλέξιμοι για ένταξη και πληρωμή οι βοσκότοποι που χρησιμοποιούνται για ενίσχυση στο πλαίσιο των Πυλώνων Ι και ΙΙ (ενεργοποίηση βοσκοτόπων, εξισωτική αποζημίωση, βιολογική κτηνοτροφία, μακροχρόνια παύση της εκμετάλλευσης γεωργικών γαιών, δάσωση γεωργικών γαιών) καθώς και οι συνιδιόκτητοι.


Φάκελος Natura:
Νοείται ο φάκελος τον οποίο πρέπει να τηρούν οι δικαιούχοι και ο οποίος πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές και περιλαμβάνει:
• Αντίγραφο της αίτησης ενίσχυσης
• Υπογεγραμμένη Σύμβαση με τις τυχόν τροποποιήσεις τους
• Αντίγραφα των ετήσιων αιτήσεων πληρωμής
• Αντίγραφα των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης.
  
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ:
1. Δικαιούχοι του Μέτρου μπορούν να κριθούν αγρότες– κτηνοτρόφοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι οποίοι κατέχουν νόμιμα ιδιόκτητους βοσκότοπους που αποτελούν νησίδες φυσικής βλάστησης όπου αναπαράγονται είδη άγριας πανίδας, εντός περιοχών Natura 2000 υπαγόμενων στη δικαιοδοσία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και οι οποίοι φέρουν σήμανση, ότι απαγορεύεται η βόσκηση το χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου εκάστου έτους, με ευθύνη των καθ’ ύλην αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.

2. Δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας, έστω κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου: 
•Πρόσωπα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της Πρόωρης Συνταξιοδότησης.
•Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης με δεκαετή αποκλεισμό
•Ανήλικα άτομα

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Πρόγραμμα International Experience Canada



Πρόγραμμα International Experience Canada για Έλληνες υπηκόους 
«Ταξιδέψτε και εργαστείτε στον Καναδά»

Το Πρόγραμμα International Experience Canada για Έλληνες υπηκόους «Ταξιδέψτε και εργαστείτε στον Καναδά» θα ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου 2014.
Ο Καναδάς έχει συνάψει συμφωνία με την Ελλάδα για να διευκολύνει όσους ενδιαφέρονται να ζήσουν έναν χρόνο στον Καναδά και να εργαστούν ταυτόχρονα. Το πρόγραμμα είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν πολύτιμη διεθνή επαγγελματική πείρα σε μια δίγλωσση χώρα ή απλώς να κάνουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό για να εμπλουτίσουν τις σπουδές τους.
Το Πρόγραμμα International Experience Canada επιτρέπει σε Έλληνες υπηκόους ηλικίας 18 έως και 35 ετών:
  • να διαμείνουν στον Καναδά για διάστημα μέχρι και έναν χρόνο,
  • να εργαστούν νόμιμα στον Καναδά,
  • να γνωρίσουν μιαν άλλη κουλτούρα. 


Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα γίνει σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο θα διεξαχθεί εξολοκλήρου ηλεκτρονικά, μέσω ενός προσωπικού λογαριασμού IEC Kompass – μεταξύ άλλων, το στάδιο αυτό περιλαμβάνει την ηλεκτρονική υποβολή όλων των απαιτούμενων συνοδευτικών εγγράφων (μέσω του Διαδικτύου). Έντυπες αιτήσεις δεν θα γίνουν δεκτές.


Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Διάθεση γης



Πρόγραμμα για την αγροτική επιχειρηματικότητα

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει σημαντικές πρωτοβουλίες, προϊόντα και δράσεις που έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τον αγροτικό τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, θα διαθέσει 5.000 στρέμματα γης σε ολόκληρη τη χώρα, σε νέους κάτω των 35 ετών, που επιθυμούν να εισέλθουν δυναμικά στον αγροτικό χώρο υιοθετώντας πρακτικές υπεύθυνης γεωργίας και βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Η διάθεση της γης θα γίνει στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που θα καλύπτει τη γη, την απαραίτητη εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση, αλλά και την εξασφάλιση της διάθεσης της παραγωγής. Με την επιτυχή ολοκλήρωση ενός πενταετούς κύκλου του ανωτέρω προγράμματος, η γη θα παραχωρείται στους συγκεκριμένους αγρότες.


Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη Α.Ε.», μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο από 1η Ιουνίου θα υποδέχεται τις αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους.
Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και όσοι επιλεγούν θα ενταχθούν σε ειδικό ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης, που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Στόχος του προγράμματος θα είναι να δώσει πρακτικές γνώσεις και κατευθύνσεις βιώσιμης διαχείρισης μιας γεωργικής επιχείρησης, αξιοποιώντας ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές και θα οδηγεί στην κατάρτιση συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) για κάθε συμμετέχοντα.

Οι νέοι αγρότες, που θα πρέπει να ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα τους, θα ενισχυθούν μέσω ειδικά σχεδιασμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψη του κόστους της εγκατάστασής τους, των αναγκών τους σε μηχανήματα, αγροεφόδια, σπόρους ή σποριόφυτα. Παράλληλα, ο Όμιλος θα φροντίσει για την πλήρη απορρόφηση της αγροτικής τους παραγωγής κατά τα πρώτα 3 έτη, ενισχύοντας ταυτόχρονα με συμβουλευτικές υπηρεσίες και πρακτικές κατευθύνσεις την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου που θα έχει δημιουργηθεί.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ετικέτες τροφίμων



Ετικέτες τροφίμων 
«από το αγρόκτημά μου»

H χρήση της νέας προαιρετικής ένδειξης «από το αγρόκτημά μου» στις ετικέτες των τροφίμων συζητείται στην Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, η χρήση της εν λόγω προαιρετικής ένδειξης στις ετικέτες των τροφίμων αφορά το βόειο κρέας, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, το κρασί και τα μήλα.


Στόχος της χρήσης προαιρετικών ενδείξεων που θεσπίζει ο κανονισμός (ΕΚ) 1151/2012 είναι να παρέχει ένα δυναμικό εργαλείο για τους αγρότες, ώστε να εμπορεύονται αποτελεσματικά τα προϊόντα τους, μειώνοντας τον κίνδυνο σύγχυσης των καταναλωτών σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των προϊόντων, μέσω σύντομων αλυσίδων πώλησης τροφίμων.
Το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί επομένως σαν «βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων». 

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Νέα δράση για τον αγροτικό τομέα



Νέα δράση κατάρτισης ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων»

Ξεκινά άμεσα η υλοποίηση επιδοτούμενης κατάρτισης ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων».
Εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.
Σύµφωνα µε την πρόσκληση οι ωφελούµενοι θα είναι άνεργοι, αυτοαπασχολούµενοι (µέλη αγροτικών συνεταιρισµών) και υποαπασχολούµενοι στον αγροτικό τοµέα µε προϋπόθεση α) να έχουν εισόδηµα από αγροτική δραστηριότητα και β) το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδηµά τους να µην υπερβαίνει το αντίστοιχο όριο της φτώχειας ανάλογα µε τον αριθµό των µελών της οικογένειας.


Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε €20 εκ. με στόχο την κατάρτιση 7.000 ανέργων και 1.500 αυτοαπασχολούμενων και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα σε αντικείμενα σχετικά με δυναμικά είδη καλλιεργειών και εκτροφών, παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων κ.λπ.
Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στον πρωτογενή τομέα, καθώς μέσω αυτής θα παρέχονται βασικές γνώσεις και δεξιότητες σε ανέργους, ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις μιας αγροτικής εκμετάλλευσης.  
Το Κέντρο Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας «Διώνη» θα παρέχει ενημέρωση και στήριξη σε κάθε ενδιαφερόμενο για την ανωτέρω δράση.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Η μέθοδος της υδροπονικής χορτονομής



Παραγωγή βιολογικής ζωοτροφής  

Η πλήρης καθετοποίηση της κτηνοτροφικής παραγωγής προωθείται στις μέρες μας  μέσα από την χρήση μιας μονάδας, η οποία βασίζεται στη μέθοδο παραγωγής νωπής και φρέσκιας χορτονομής με τη μέθοδο της υδροπονίας, που θα παράγεται επί τόπου στον χώρο που βρίσκονται τα κοπάδια.
   
Η μονάδα αυτή βασίζεται στη μέθοδο παραγωγής νωπής και φρέσκιας χορτονομής, με στόχο να βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο την οικονομική βιωσιμότητα του κοπαδιού, αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση της ζωικής παραγωγής και τα παράγωγά της, είτε αυτά είναι το γάλα και τα υποπροϊόντα του, είτε το κρέας. Επιτυγχάνεται συνεπώς με την εν λόγω διατροφή σημαντική βελτίωση στην υγεία και τη μακροβιότητα των ζώων αλλά και στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.
Η μέθοδος δεν προσφέρεται μόνο ως μια εναλλακτική ή συμπληρωματική μέθοδος σίτισης των σταυλισμένων και ελεύθερων ζώων, σε περιόδους έλλειψης τροφής λόγω του χειμώνα, της ξηρασίας ή των φυσικών καταστροφών, αλλά και ως μια βασική μέθοδος διατροφής, με ζωοτροφή η οποία προσφέρει πλεονεκτήματα και απευθύνεται σε όλη την κτηνοτροφική αλυσίδα της χώρας μας, καθώς είναι κατάλληλη για κάθε είδους φυτοφάγα ζώα, όπως τα μοσχάρια/αγελάδες, τα αιγοπρόβατα, οι χοίροι, τα πουλερικά και τα κουνέλια.


Μια μονάδα αυτοματοποιημένης υδροπονικής καλλιέργειας ζωοτροφής αποτελείται από ένα απλό μηχάνημα τόσο στην κατασκευή όσο και στην χρήση του και έχει μέγεθος από 20 έως και 200 τετραγωνικά μέτρα. Το μικρότερο μέγεθος είναι compact και τα μεγαλύτερα μπορούν να τροποποιηθούν και να προσαρμοστούν κατά την επιθυμία του πελάτη, τις απαιτήσεις του χώρου και του μεγέθους του ποιμνιοστασίου.
Υπάρχει μια σταθερή εγκατάσταση για το πότισμα των σπόρων με έναν απλό αυτοματοποιημένο μηχανισμό ρύθμισης της συχνότητας ποτίσματος και τοποθετείται μια μικρή δεξαμενή και μια αντλία για την τροφοδοσία της μονάδας με το αναγκαίο νερό.
Η βασική αρχή λειτουργίας της μονάδας είναι η παραγωγή μιας απόλυτα φυσικής βιομάζας από σπόρους σιτηρών ή οσπρίων ή μείγματός τους, υπό ελεγχόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες, απουσία εδάφους. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται δηλαδή να απομακρυνθεί η δυσμενής επίδραση που έχουν στην παραγωγή τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία πληθαίνουν τις τελευταίες δεκαετίες.


Μια μονάδα, ανάλογα με το μέγεθός της, μπορεί να παράγει 150 έως 1.500 κιλά χορτονομής την ημέρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το γεγονός ότι προσφέρει καθημερινά σταθερή παραγωγή της ζωοτροφής που χρειάζεται μια κτηνοτροφική μονάδα χρησιμοποιώντας σχετικά μικρή επιφάνεια.
Επιπλέον, το κόστος διατροφής των ζώων μειώνεται δραστικά, αφού για ένα αιγοπρόβατο, με τη μονάδα αυτή, συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων (κόστος υλικών, ενέργειας και εργατικών) υπολογίζεται πως διαμορφώνεται στα 4 λεπτά το κιλό, σημαντικά χαμηλότερα από το κόστος των πρωτεϊνούχων ζωοτροφών.


Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Σχολή Γονέων στην Ορεινή Ηλεία


Πρόγραμμα «Συνεργασία εκπαιδευτικών- οικογένειας»

Η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης δια του Ιδρύματος 
Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και 
Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού θέτει σε λειτουργία 
σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων. 

Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.


Η Σχολή Γονέων Ν. Ηλείας σε συνεργασία με το Κέντρο Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας «Διώνη» θα υλοποιήσει κατά το προσεχές διάστημα στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Αχλαδινής δ.ε. Φολόης Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας το πρόγραμμα «Συνεργασία εκπαιδευτικών- οικογένειας» διάρκειας 25 ωρών. 
Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα Σχολών Γονέων απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης. Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία με την εγγραφή 18-20 ατόμων.
Περισσότερες πληροφορίες στην Υπεύθυνη Σχολής Γονέων Παναγιώταρου Δήμητρα ή στο γραφείο «Σύμβουλος Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας», Φιλικής Εταιρείας 16, Αμαλιάδα (τηλ. 6972807180) και στο Κέντρο Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας "Διώνη".







Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Πρόγραμμα farmsUP



«Φύτεψε τον σπόρο της επιχειρηματικότητας και δες τις πωλήσεις σου να μεγαλώνουν!»

Με αυτό το σύνθημα ξεκινούν αγροτικά εργαστήρια με σκοπό την προώθηση της αγροτικής επιχειρηματικότητας μέσω του προγράμματος farmsUP.  
Το farmsUP είναι ένα πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση του αγροτικού επιχειρείν και τη διάδοση αποτελεσματικότερων αγρο-επιχειρηματικών πρακτικών στη χώρα μας.
Στην ουσία προωθεί 22 ευρωπαϊκά έργα του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης της Ε.Ε., τα οποία εστιάζουν κυρίως σε θέματα αγροτικής επιχειρηματικότητας, branding αγροτικών προϊόντων, αγροτουριστικών και σε παρεμφερή με την αγροτική επιχειρηματικότητα θέματα. Τα 22 αυτά προ-επιλεγμένα έργα παρέχουν στους αγρότες, αλλά και στο ευρύτερο κοινό του έργου, απαραίτητα εκπαιδευτικά βοηθήματα και εργαλεία, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τις επιχειρηματικές δεξιότητες και ικανότητες των αγροτών και να τους ωθήσουν να προσεγγίσουν την παραγωγή τους, αλλά και τη διάθεση των προϊόντων τους, πιο επιχειρηματικά και άρα, πιο αποτελεσματικά.

Το farmsUP έχει σκοπό να παροτρύνει και να εμπνεύσει τους αγρότες να σκεφτούν περισσότερο ως επιχειρηματίες μέσα από μια δυναμική ιστοσελίδα η οποία περιλαμβάνει: «έξυπνη» αναζήτηση των έργων που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες του κάθε αγρότη, ενός διαδραστικού «παιχνιδιού» το οποίο δείχνει στον αγρότη ή στον ενδιαφερόμενο πόσο επιχειρηματικά σκέφτεται, ενός φωτογραφικού διαγωνισμού, βίντεο πετυχημένων αγρο-επιχειρηματιών, αλλά και ενημέρωση για τα 4 ανοικτά εκπαιδευτικά και διαδραστικά εργαστήρια.


Μετά το πέρας των εργαστηρίων, το πρόγραμμα farmsUP θα ολοκληρωθεί μ' ένα συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου 2013 στο Ναύπλιο, με τίτλο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου, μαζί με περισσότερες πληροφορίες, θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του farmsUP (http://www.farmsup.eu/gr/page/index).   


Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ανάπτυξη Αιγοτροφίας



Θεμέλια για την ανάπτυξη της αιγοτροφίας στην Ε.Ε.

Η διαμόρφωση της πολιτικής, γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη στην παραγωγή γάλακτος από εκτροφές χαμηλών εισροών, βρίσκεται στο επίκεντρο πανευρωπαϊκού επιστημονικού φόρουμ στην Ελλάδα.

Τις βάσεις για τη διαμόρφωση της μελλοντικής ευρωπαϊκής πολιτικής στο χώρο τις βιώσιμης παραγωγής γάλακτος από οικολογικές εκμεταλλεύσεις και εκτροφές χαμηλών εισροών θα θέσουν 50 ειδικοί επιστήμονες από συνολικά 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η διεπιστημονική σύναξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εργασιών της 3ης ετήσιας συνάντησης του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος SOLID (Sustainable Organic and Low Input Dairying).  
Οι μετέχοντες στο συνέδριο εκπροσωπούν επιλεγμένους φορείς από τη γαλακτοβιομηχανία, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, μικρές και μεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις και ομάδες συμβούλων επιχειρήσεων, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου εστιάζονται στην εκτροφή μηρυκαστικών, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τη μεταποίηση των προϊόντων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη μελλοντική εξέλιξη των επιμέρους κλάδων.  

Το πόσο σημαντική είναι η αιγοτροφία για την ελληνική οικονομία γίνεται εμφανές από τα διαθέσιμα στοιχεία, βάσει των οποίων η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στον τομέα της εκτροφής αιγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού το εθνικό ποίμνιο αριθμεί περίπου 5 εκατ. ζώα και αντιπροσωπεύει το 47,6% των αρμεγόμενων αιγών της Ε.Ε., ενώ το παραγόμενο γάλα ανήλθε σε 406.955 τόνους για το έτος 2010.  
Βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου είναι ότι η εγχώρια παραγωγή γάλατος και κρέατος δεν έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από ομοειδή εισαγόμενα προϊόντα, ενώ απουσιάζει η τυποποίηση των παραγόμενων προϊόντων και η οργανωμένη εμπορία τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο κρέας.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Eνισχύσεις για όρνιθες, γαλοπούλες και θηραματικά πτηνά



Eνισχύσεις de minimis για όρνιθες, γαλοπούλες και θηραματικά πτηνά

Στήριξη μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) όσων δραστηριοποιούνται στην εκτροφή ορνίθων κρεατοπαραγωγής/αναπαραγωγής/ωοπαραγωγής, αλλά και παραγωγών γαλοπούλας κρεατοπαραγωγής και θηραματικών πτηνών (ορτύκια), προβλέπει νέα απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.


Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί είναι 25 εκατ. ευρώ, ενώ προστίθενται νέες κατηγορίες δικαιούχων παραγωγών. 
Από αυτούς, όπως διευκρινίζεται, δικαιούχοι ενίσχυσης είναι όσοι εκτρέφουν ετησίως τουλάχιστον: 10.000 όρνιθες κρεατοπαραγωγής ή 2.000 όρνιθες ωοπαραγωγής ή 1.000 γαλοπούλες κρεατοπαραγωγής ή 1.000 ορτύκια.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Πρόγραμμα Κατάρτισης Γεωργών



Αναμένεται το πρόγραμμα κατάρτισης Γεωργών για την Ορεινή Ηλεία από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα»

Την έγκριση της πρότασης του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» για την υλοποίηση πράξης με τίτλο «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για την απόκτηση και αναβάθμιση επαγγελματικών δεξιοτήτων των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων (μέλη αγροτικών συνεταιρισμών) και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης» υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, στα πλαίσια της προκήρυξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ. 


Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ενημέρωση από το Κέντρο Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας «Διώνη» σχετικά με τον τόπο και το ωρολόγιο πρόγραμμα υλοποίησης.

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

«Επιχειρηματική Επανεκκίνηση»



ΤΕΠΙΧ - Επιχειρηματική Επανεκκίνηση

Η νέα Δράση της ΕΤΕΑΝ ΑΕ «ΤΕΠΙΧ - Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» ενεργοποιήθηκε. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν άμεσα να απευθύνονται στη συνεργαζόμενη τράπεζα της επιλογής τους για την υποβολή αίτησης.

Η Δράση έχει ως στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, καθώς και την ενίσχυση των επενδύσεων μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Σημειώνεται ότι το κόστος των δανείων που θα χορηγηθούν από τη συγκεκριμένη δράση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις καθώς, λόγω της σχέσης συνεπένδυσης μεταξύ Ταμείου και τραπεζών (1:1) και δεδομένου ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Επιχειρηματικότητας εισφέρονται άτοκα, η επιτοκιακή επιβάρυνση περιορίζεται στο 50% του κατά περίπτωση ισχύοντος επιτοκίου τραπεζικού δανεισμού της επιχείρησης.

Επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι οι υφιστάμενες και υπό ίδρυση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των επιλέξιμων οικονομικών κλάδων που αναπτύσσουν βιώσιμη επιχειρηματική δράση στην ελληνική επικράτεια.



Τα δάνεια θα παρέχονται με ευνοϊκούς όρους και θα αφορούν:

α) δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης ειδικού σκοπού (κεφάλαια κίνησης), με εύρος από €10.000 έως €300.000 ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής τους δεν θα υπερβαίνει τους 48 μήνες.

β) σε δάνεια που χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων με εύρος που θα διαμορφώνεται από €10.000 έως €800.000, με διάρκεια 5-12 έτη και δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 μήνες έως 2 έτη, ανάλογα με το χρόνο υλοποίησης της επένδυσης.

Συγκεκριμένα τα δάνεια αφορούν σε επενδυτικά σχέδια που:
·        υπάχθηκαν στον Ν.3299/2004
·        εντάχθηκαν σε άλλα προγράμματα κρατικής ενίσχυσης
·    δεν εντάχτηκαν σε προγράμματα κρατικής ενίσχυσης και δεν έχουν υλοποιηθεί

Συνεργαζόμενες Τράπεζες για τη Δράση «ΤΕΠΙΧ - Επιχειρηματική Επανεκκίνηση»: Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Alpha Τράπεζα,    Eurobank, Νέα Proton Τράπεζα.

Πηγή: Επιμελητήριο Ηλείας