Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

26ος Ευρωπαϊκός διαγωνισμός για νέους επιστήμονες


26ος Ευρωπαϊκός διαγωνισμός για νέους επιστήμονες έτους 2014

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συμμετάσχει στον «26ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία της Πολωνίας, τον Σεπτέμβριο του  2014.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να εντοπίσει ταλαντούχους νέους και να τους δώσει κίνητρα και ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους.  

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, πρέπει να υποβάλουν εργασία ατομική ή ομαδική (ομάδες με μέγιστο αριθμό 3 ατόμων). Η εργασία θα είναι πρωτότυπη επιστημονική μελέτη ή ευρεσιτεχνία που οι ίδιοι οι υποψήφιοι θα έχουν επινοήσει, επεξεργαστεί και καταγράψει και η οποία αρχικά θα υποβληθεί με την μορφή γραπτής  αναλυτικής περιγραφής. Όσοι επιλεγούν στο πρώτο αυτό στάδιο, θα κληθούν να προχωρήσουν στην κατασκευή των  σχεδίων (projects) που έχουν υποβάλει. Γίνονται δεκτά σχέδια από όλα τα πεδία επιστημονικής έρευνας: Φυσική,  Χημεία, Μαθηματικά, Μηχανική, Βιολογία, Γεωλογία, Περιβαλλοντική, Πληροφορική, Κοινωνικές Επιστήμες κ.λ.π.


Η ηλικία των διαγωνιζόμενων θα πρέπει να είναι κάτω από τα 21 έτη την τελευταία ημέρα του μήνα που  πραγματοποιείται ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός (Σεπτέμβριος 2014), αλλά πάνω από τα 14 έτη την πρώτη ημέρα του ίδιου μήνα. Όσον αφορά στους φοιτητές - σπουδαστές, οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει την επιστημονική μελέτη τους / ευρεσιτεχνία πριν την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση και να μην έχουν ολοκληρώσει το πρώτο έτος σπουδών σε Πανεπιστήμιο / ΤΕΙ / ΙΕΚ / Κολλέγιο, μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να υποβάλουν υποψηφιότητα στον Εθνικό Διαγωνισμό, πρέπει να αποστείλουν έως τις 27 Ιανουαρίου 2014  στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων γραπτό δοκίμιο με την πρότασή τους.
Οι  εργασίες θα αξιολογηθούν ως προς το επίπεδο καινοτομίας, δημιουργικότητας και προοπτικών υλοποίησης. 
Από τις εννέα πρώτες εργασίες που θα διακριθούν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, οι τρεις καλύτερες θα κερδίσουν από  €7.000 η καθεμία, οι επόμενες τρεις από €5.000 και ακόμα τρεις από €3.500. Επιπλέον, παρέχεται στους νικητές αλλά και σε άλλους διακριθέντες η δυνατότητα να τοποθετηθούν σε διεθνούς φήμης ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα για  μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να παρακολουθήσουν την εργασία των εκεί ερευνητών.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες: http://ec.europa.eu/research/youngscientists/indexflash.htm, ενώ οι γενικές κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Νέων Επιστημόνων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα http://ec.europa.eu/research/youngscientists/pdf/ysc_guidelines_en.pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου