Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Περιπατητικός Τουρισμός


Ανεκμετάλλευτος θησαυρός ο περιπατητικός τουρισμός

Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η Deutsce Welle επισημαίνει πως περισσότεροι από δυο εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες επισκέφθηκαν φέτος την Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειονότητα την καλοκαιρινή περίοδο, αριθμός όμως που θα μπορούσε να αυξηθεί πολύ περισσότερο αν αξιοποιούνταν και οι υπόλοιποι μήνες του χρόνου.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, να υπάρξουν και ανάλογες προσφορές, όπως π.χ. για αυτούς που τους αρέσει η πεζοπορία και η αναρρίχηση. Οι εποχές που ενδείκνυνται για αυτού του είδους τον τουρισμό είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.


Από έρευνα που έγινε το 2010 προκύπτει ότι 40 εκατομμύρια Γερμανοί κάνουν πεζοπορία και ξοδεύουν για αυτό το χόμπι 7,4 δις ευρώ το χρόνο. Το 30% των ενδιαφερομένων κάνουν πεζοπορία στις διακοπές τους στο εξωτερικό.
Η προαναφερόμενη έρευνα διαχωρίζει τους περιπατητές σε δύο κατηγορίες. Η μια ενδιαφέρεται για τη φύση και για δύσκολες διαδρομές βάζοντας ως στόχο μια κορυφή βουνού μέσα από δυσπρόσιτα μονοπάτια. Η άλλη κατηγορία, η οποία αποτελεί τη συντριπτική πλειονότητα των περιπατητών, θέλει να απολαύσει τη φύση, να κάνει ένα σχετικά εύκολο και ευχάριστο άθλημα, ενδιαφέρεται να επισκεφτεί φυσικά και άλλα αξιοθέατα που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής, να γευθεί τα τοπικά εδέσματα.  


Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τους περιπατητές αυτούς μόνον ένα πολύ μικρό ποσοστό επισκέπτεται την Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που οι φυσικές και πολιτισμικές προϋποθέσεις για όλες τις μορφές του περιπατητικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι ιδανικές.
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους δεν έρχονται ξένοι περιπατητές στη χώρα μας, είναι το θέμα της ασφάλειας, το οποίο είναι σημαντικό για τους Γερμανούς περιπατητές. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στην καλή σηματοδότηση στα μονοπάτια. 


Θα πρέπει επιπλέον να υπάρχει και η κατάλληλη υποδομή που να προσελκύει τον οδοιπόρο, όπως καταλύματα, ταβέρνες, συγκοινωνιακές συνδέσεις, αλλά και πάρκινγκ από όπου μπορεί να ξεκινήσει κανείς την πεζοπορία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου