Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Υλοποίηση έργων σε περιοχές Natura


Περιβαλλοντική μελέτη πριν την υλοποίηση οποιουδήποτε έργου σε περιοχές 
Natura 2000

Τις προδιαγραφές και το περιεχόμενο της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) για έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β, δηλαδή για τα έργα και τις δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ορίζει η Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Με την απόφαση αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά η υποχρεωτική διεξαγωγή ειδικής μελέτης, πριν από την υλοποίηση οποιουδήποτε έργου ή δραστηριότητας κατηγορίας Β, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κινδυνεύει η ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 από το σχεδιαζόμενο έργο ή δραστηριότητα, σύμφωνα με τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Η Υπουργική απόφαση προβλέπει αναλυτικές πρόνοιες για το περιεχόμενο της ΕΟΑ, προκειμένου να διασφαλίζεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των επενδυτών και η ορθή αξιολόγηση, περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα διακριτικής μεταχείρισης από την πλευρά της διοίκησης. 

Για την αποφυγή καθυστερήσεων στην αδειοδοτική διαδικασία, προβλέπεται ότι η αξιολόγηση της ΕΟΑ από την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της Περιφέρειας ολοκληρώνεται εντός 35 εργάσιμων ημερών, σε διαφορετική περίπτωση συνεχίζεται απρόσκοπτα η αδειοδότηση του έργου. Ταυτόχρονα, με σκοπό τη μείωση των διοικητικών βαρών, όπου είναι εφικτό, η διαδικασία αξιολόγησης της ΕΟΑ ενσωματώνει και την υπαγωγή σε ΠΠΔ με την έκδοση ενιαίας διοικητικής πράξης του Περιφερειάρχη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου