Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Πρότυπος σταθμός ορεινής οικονομίας


Έρχεται το πρώτο εκπαιδευτικό Κέντρο Ορεινής Ανάπτυξης στη Βυτίνα

Ένας πρότυπος σταθμός ορεινής οικονομίας που θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με την ονομασία «Τριανταφυλλίδειος Πρότυπος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας», θα ξαναζωντανέψει  προσεχώς στη Βυτίνα Αρκαδίας.
Ο ευεργέτης Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, με καταγωγή από την Βυτίνα, πίστευε ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη στη γεωργία χωρίς γνώση, εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία. Για το σκοπό αυτό  έστησε τρεις τέτοιους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του.
150 χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου αυτού ευεργέτη, θα επαναλειτουργήσει ο Σταθμός της Βυτίνας, που ουσιαστικά αφορά στην αξιοποίηση του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας. Θα περιλαμβάνει πρότυπο αμπελώνα με παραδοσιακές οινικές ποικιλίες, φυτώριο για υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό, φυτώριο δασικών φυτών, ενώ στις προθέσεις του ΥπΑΑΤ είναι να  δημιουργηθεί και το πρώτο Μουσείο Μελισσοκομίας στην Ελλάδα, με δομή για την εκπαίδευση νέων μελισσοκόμων.
Συγκεκριμένα:
  • αναστηλώθηκαν τα διατηρητέα  και εξαιρετικά  για την αρχιτεκτονική τους κτίρια του Κτήματος
  • θα λειτουργήσει ξανά το δασικό φυτώριο καθώς και ένας μεγάλος αμπελώνας με όλες τις παραδοσιακές ποικιλίες της περιοχής
  • δίπλα στο σταθμό θα λειτουργήσει ένα φυτώριο ποικιλιών, προκειμένου να υπάρξει ένα υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό για όσους ανθρώπους της περιοχής θέλουν να καταπιαστούν με την αμπελουργία
  • θα κατασκευαστεί ένα Μουσείο Μελισσοκομίας και θα λειτουργήσει και έκθεση μελιού σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο
  • θα υπάρξουν δράσεις στην εκπαίδευση νέων καινοτόμων καλλιεργειών
  • θα λειτουργήσει σχολή για την εκπαίδευση στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του τόπου μας 


Σύντομα θα γίνουν 600 περίπου προσλήψεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για τη λειτουργία του Κέντρου και των τριών Σταθμών στη χώρα μας, ενώ αρχικά και σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, θα δοθούν 330.000 ευρώ για την αξιοποίηση του Κρατικού Κτήματος στο Κληροδότημα της Βυτίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου