Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Αναζήτηση παραγωγών-συνεργατών αρωματικών φυτών


Οι εταιρείες φυσικών καλλυντικών δίνουν ώθηση στην εγχώρια καλλιέργεια αρωματικών φυτών

Σε πολλά υποσχόμενο πεδίο δράσης εξελίσσεται η αγορά των αρωματικών φυτών με σημαντικές αποδόσεις για καλλιεργητές που διαθέτουν –ή θέλουν να επενδύσουν- τα απαραίτητα εχέγγυα, όπως υποδομές και τεχνογνωσία. Επιχειρηματικοί όμιλοι με ισχυρό brand name και εξωστρεφή προσανατολισμό έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες επενδύσεις, δημιουργώντας μια σημαντική παραγωγική βάση η οποία ψάχνει (και συχνά δε βρίσκει) εγχώρια πρώτη ύλη.
Με οδηγό, λοιπόν, τις τάσεις της αγοράς και την ανάπτυξη της βιομηχανίας, τα αρωματικά φυτά διεκδικούν τη δική τους θέση στο καλλιεργητικό καλάθι. Τα στοιχεία από τις επιχειρήσεις καταγράφουν σημαντική αύξηση της ζήτησης για λεβάντα, άρνικα, αλθέα, καλέντουλα, θυμάρι, ηλίανθο, εχινάκεια, φασκόμηλο, αλόη, σύμφυτο, εχινάκεια, τσάι του βουνού, ακόμα και για την «ταπεινή» τσουκνίδα.


Τουλάχιστον τρεις μεγάλες ελληνικές εταιρείες της βιομηχανίας καλλυντικών (Κορρές, Apivita, Fresh Line) και αρκετές μικρότερες βρίσκονται αυτό τον καιρό σε αναζήτηση παραγωγών-συνεργατών ώστε να εξασφαλίσουν σταθερή και ποιοτική πρώτη ύλη. 
Συγκεκριμένα: 
  • Σε αναζήτηση επιπλέον συνεργατών για να την προμηθεύουν με φυτά και βότανα της ελληνικής υπαίθρου βρίσκεται η εταιρεία Κορρές. Η εταιρεία σχεδιάζει την επέκταση των συνεργατών της στα εξής φυτά: Καλεντούλα, Αμύγδαλο, Τσάι Βουνού, Φασκόμηλο, Εχινάκεια, Θυμάρι και Ηλίανθος. Η επιστημονική μελέτη των ιδιοτήτων των βοτάνων, το διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο «ηθικών συνεργασιών» στις βιολογικές καλλιέργειες και η παροχή κινήτρων, αλλά και η δημιουργία μίας πρότυπης Μονάδας Εκχυλίσεως των βιολογικών βοτάνων που προέρχονται από αυτές τις συνεργασίες, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας που καταβάλλει η εταιρεία. Η εταιρεία διδάσκει τους συνεργάτες της τη βιολογική γεωργία και τα βιώσιμα γεωργικά συστήματα. Τους βοηθάει σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας και της συγκομιδής σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και τους στηρίζει οικονομικά μέσω της αγοράς των προϊόντων τους που αξιοποιούνται στα σκευάσματά της. Υποστηρίζει αποκλειστικά τη βιολογική γεωργία μέσω συμβατικών συμφωνιών, ενώ εκπαιδεύει και συμβουλεύει, όπου είναι απαραίτητο.
  • Η Fresh Line ενδιαφέρεται για φαρμακευτικά βότανα και φυτά μεσογειακής χλωρίδας μεταξύ των οποίων είναι η Άρνικα, η Αλθέα, η Τσουκνίδα, το Σύμφυτο και η Αλόη.
  • Η Apivita προμηθεύεται από παραγωγούς ελληνικά αυτοφυή και ενδημικά βότανα που καλύπτουν περίπου το 70% των αναγκών της, ενώ αναζητά νέες συνεργασίες με καλλιεργητές καθώς έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2015 να προμηθεύεται όλα τα βότανα που φύονται (δηλαδή σε ποσοστό 100%) αποκλειστικά από τοπικούς παραγωγούς. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία εφαρμόζει ορθή πρακτική βιολογικής καλλιέργειας με τους συνεργαζόμενους παραγωγούς ενώ έχει αναπτύξει πρότυπη μελισσοκομική μονάδα για την παραγωγή μελιού, βασιλικού πολτού, κεριού, γύρης και πρόπολης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου