Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας


Ξεκινά η λειτουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την επιλογή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για τη δημιουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με την αποδοχή της προσφοράς της Τράπεζας Πειραιώς.
Το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΑΓΡΟΤΙΚΟ Τ.Α.Ε.), δημιουργείται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα, η  επιχειρηματικότητα και η οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης των παραγωγών στη δανειοδότηση, με χαμηλότερα της τραπεζικής αγοράς επιτόκια.  
Μέσω του  Τ.Α.Ε. θα παρέχονται χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες  και επενδυτές με εγκεκριμένες δράσεις στα Σχέδια Βελτίωσης (Μέτρο 121), σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (Μέτρο 123Α) και σε όσους κάνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, στο πλαίσιο υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων των Μέτρων 311, 312, 313Β του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.


Το επιτόκιο των δανείων, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα κυμαίνεται στο 3,87% (συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς του Ν.128/75) και για τους λοιπούς επενδυτές σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στο 4,1%, που αποτελεί ένα προνομιακό επιτόκιο δανεισμού για την υλοποίηση των επενδύσεών τους στον αγροτικό τομέα.

Οι αγρότες που θα επωφεληθούν από το μέτρο θα εξαιρούνται από τον κανονισμό των κρατικών ενισχύσεων που ισχύει για τις επιχειρήσεις και επομένως θα μπορούν στο μέλλον να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικών ενισχύσεων de minimis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου