Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Τεχνητοί Λειμώνες



Στο προσκήνιο επιστρέφουν οι τεχνητοί λειμώνες

Η δημιουργία και η διαχείριση των τεχνητών λειμώνων εξασφαλίζει ένα μέρος της διατροφής των αγροτικών ζώων μέσα από τη βόσκηση και βελτιώνει την ευζωία τους.

Οι τεχνητοί λειμώνες μπορεί να είναι μονοετείς (π.χ. βρώμη, κριθάρι), διετείς (ήρα πολύανθη) ή πολυετείς, ανάλογα με τα είδη που θα επιλέξουμε και τον προγραμματισμό καλλιέργειας που κάνουμε για κάθε τεμάχιο. Μια αναλογία αγρωστωδών προς ψυχανθή 70% προς 30%, αντίστοιχα, θεωρείται ικανοποιητική.
Η επιλογή των ειδών που θα σπαρθούν θα πρέπει να γίνεται αφού ληφθούν υπόψη τα ζιζάνια που βρίσκονται στο χωράφι (ώστε να επιλεγούν ανταγωνιστικά είδη), οι εδαφικές ιδιότητες και οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής. 


Ένας πρακτικός τρόπος είναι να εντοπίσει κάποιος γεωπόνος ποια είδη αναπτύσσονται σε παρυφές αγρών και σε φυσικές εκτάσεις ώστε να επιδιώξει να βρει σπόρο από αυτά ή παραπλήσια είδη.
Εάν υπάρχουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά ζιζάνια, τότε ανάλογα µε την κατηγορία των ζιζανίων που κυριαρχούν (αγρωστώδη ή πλατύφυλλα), επιλέγεται να σπαρθεί το αντίθετο είδος (δηλαδή µε αγρωστώδη ζιζάνια σπέρνουµε λειµώνα µε ψυχανθές).

Για τη δημιουργία πολυφυτικών τεχνητών λειμώνων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι, λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των ειδών που θα σπαρθούν, συνήθως κυριαρχούν δύο φυτικά είδη. Άρα είναι καλύτερα να χωρίσουμε την έκταση σε τμήματα και να σπείρουμε κάθε ένα τμήμα με διαφορετικά διφυτικά μείγματα, εάν το θεωρούμε απαραίτητο.
Χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη μπορεί να καλύπτουμε τις διατροφικές ανάγκες των ζώων σε διαφορετικές εποχές. Για παράδειγμα, ένας τεχνητός λειμώνας με αγριάδα μπορεί να προσφέρει καλή βόσκηση κατά τους θερινούς μήνες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου