Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Διαγραφή έως 75% στα χρέη των κτηνοτρόφων



Ετοιμάζεται διαγραφή έως και του 75% των σημερινών οφειλών των κτηνοτρόφων

Διαγραφή χρέους που θα φθάνει έως και το 75% των σημερινών οφειλών προβλέπει η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των κτηνοτρόφων, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας από τους αρμοδίους.  

Οι κτηνοτρόφοι είναι οι πρώτοι στη σειρά των παλιών οφειλετών της Αγροτικής Τράπεζας που αντιμετωπίζονται ευνοϊκά και αναμένεται να τύχουν ειδικής μεταχείρισης, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Παρότι το όλο θέμα τελεί ακόμα υπό επεξεργασία, οι πληροφορίες λένε ότι οι κτηνοτρόφοι αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση, καθώς ο ρόλος που διαδραματίζουν στην εθνική οικονομία είναι σημαντικός, ο δανεισμός των εκμεταλλεύσεων είναι μεγάλος, ενώ η επιβάρυνση του κόστους παραγωγής τους υπήρξε ραγδαία.


Το όλο θέμα τελεί υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στις τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών και, εφόσον το δημόσιο αναλάβει το κόστος της διαγραφής για το 50% των ληξιπρόθεσμων χρεών, ο όμιλος Πειραιώς–ΑΤΕ θα αναλάβει τη διαγραφή ενός επιπλέον ποσού που ανέρχεται στο 25% του εναπομείναντος.
Η προωθούμενη ρύθμιση έρχεται να καλύψει το σύνολο των κτηνοτροφικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών της αιγοπροβατοτροφίας, όπου την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει επενδύσεις για βελτίωση τόσο των υποδομών (σταυλικές εγκαταστάσεις, αρμεκτικά συστήματα κ.ά.) όσο και του κεφαλαίου (εισαγόμενες φυλές, γενετική βελτίωση κ.ά.).
Οι παραπάνω υπόχρεοι, από τη στιγμή που τα δάνειά τους είναι εδώ και καιρό μη ενήμερα, ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο που διατηρεί προς το παρόν η υπό εκκαθάριση Αγροτική, ενώ αξιόλογος είναι ο αριθμός και αυτών που χειρίζεται ήδη ο όμιλος Πειραιώς-ΑΤΕ.  


Στη συνέχεια και εφόσον υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με τους κτηνοτρόφους, το σύνολο της διαχείρισης των φακέλων θα περάσει στην Πειραιώς – ΑΤΕbank.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ρύθμιση δεν θα περιληφθούν προς το παρόν καλλιεργητές με ληξιπρόθεσμα δάνεια, οι περιπτώσεις των οποίων θα αντιμετωπιστούν σε δεύτερη φάση, όχι με οριζόντιο τρόπο αλλά εφόσον επανεκτιμηθεί η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.
Εκεί πάντως που δεν πρόκειται να γίνει καμιά ρύθμιση είναι στα δάνεια των συνεταιρισμών και κυρίως των Ενώσεων. Θα κριθούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και οι περιπτώσεις αξιόλογων περιουσιακών στοιχείων θα αξιοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου