Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Συμβολαιακή Γεωργία


Καινούργια προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας  

Εννέα καινούργια προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας θα ανακοινώσει σύντομα η Τράπεζα Πειραιώς για: γάλα, κριθάρι, φρούτα, σταφίδα, λάδι, βρώσιμες ελιές, φέτα, ρετσίνα και καπνό.
Ήδη έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες με τις εταιρείες: Άμστελ, Κρόνος, ΕΒΟΛ, Μαλαματίνα, Ένωση Συνεταιρισμών Παναιγιάλειος, Terra – Creta, ΣΕΚΕ, Intercom και Συνεταιρισμός Καλαβρύτων (φέτα).

Οι αγρότες που θα ενταχθούν στα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας θα ξέρουν εκ των προτέρων, βάσει της συμφωνίας με την επιχείρηση, ότι η παραγωγή τους θα διατεθεί χωρίς προβλήματα.
Περισσότεροι από 3.000 παραγωγοί έχουν ενταχθεί στα 13 προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας που βρίσκονται σε εξέλιξη.  
Η συμβολαιακή γεωργία εξορθολογίζει τα κόστη, δίνει ρευστότητα στον παραγωγό όταν τη χρειάζεται και, χωρίς να υποθηκεύσει τη γη του, πληρώνει τον παραγωγό με την παράδοση του προϊόντος, ενώ ακόμα και αν η παραγωγή υποστεί ζημιές ο αγρότης είναι ασφαλισμένος ότι θα πληρωθεί το δάνειο και θα αποζημιωθεί.
Η χρηματοδότηση είναι απόλυτα εστιασμένη και παρακολουθεί τον σκοπό για τον οποίο δίνεται. Έτσι αποκλείεται ο παραγωγός να χρησιμοποιήσει την πίστωση για να αγοράσει π.χ. αυτοκίνητο.  


Κεφάλαια κίνησης
Η συμβολαιακή γεωργία καλύπτει τον παραγωγό, καθώς έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης την ώρα που τα χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του. Δηλαδή από το να αγοράσει τους σπόρους, τα λιπάσματα, να πληρώσει τα εργατικά, μέχρι το καύσιμο για τα αγροτικά μηχανήματα. Βάζει τέλος στην αβεβαιότητα της πώλησης της παραγωγής, ενώ παράλληλα η τράπεζα έχει επιλέξει την επιχείρηση ή τον συνεταιρισμό, που θα αναλάβει την απορρόφηση της παραγωγής.  
Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει τον παραγωγό με πρόσθετες (πέραν του ΕΛΓΑ) εγγυήσεις για την πιθανή απώλεια παραγωγής λόγω καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.
 Πηγή: ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου