Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Χρηματοδοτικά εργαλεία


ΕΤΕΑΝ: Χρηματοδοτικά εργαλεία στη διάθεση των ΜμΕ που εντάχθηκαν στη δράση του ΕΣΠΑ

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποφάσεων υπαγωγής  των επιχειρηματικών σχεδίων στη Δράση «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού και  Εμπορίου-Υπηρεσιών», η ΕΤΕΑΝ ΑΕ δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεών τους.


Οι δράσεις που διαχειρίζεται η ΕΤΕΑΝ ΑΕ στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) και των ιδίων διαθεσίμων της, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για την χρηματοδότηση των συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων, έχουν ως εξής:

1. ΤΕΠΙΧ – Επιχειρηματική Επανεκκίνηση.
Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα δάνεια (Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Τράπεζες) που παρέχονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων που συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση υπαγωγής με ευνοϊκούς όρους επιτοκίου και διάρκεια ανάλογη του σκοπού της χρηματοδότησης. Τα δάνεια μπορούν να παρασχεθούν για οποιοδήποτε μέρος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την υλοποίηση της επένδυσης με ελάχιστο 10.000€ και μέγιστο 300.000€ σε ό, τι αφορά δάνεια κεφαλαίου κινήσεως και 800.000€ για επενδυτικά δάνεια.

2. ΤΕΠΙΧ - Ταμείο Εγγυοδοσίας.
Παροχή εγγυήσεως υπέρ μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως και 80% του τραπεζικού δανείου που λαμβάνεται για την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων. Η διάρκεια της εγγύησης μπορεί να ανέλθει  έως 10 έτη εφόσον πρόκειται για επενδυτικά δάνεια ή δάνεια κεφαλαίου κινήσεως, και έως 3 έτη εφόσον πρόκειται για δάνεια προκαταβολής επιχορήγησης.  Οι όροι των εγγυούμενων δανείων (ποσό-διάρκεια-επιτόκιο-περίοδος χάριτος-εξασφαλίσεις) διαμορφώνονται ελεύθερα μεταξύ τραπέζης και δανειολήπτη, λαμβάνοντας υπόψη τους όρους της απόφασης υπαγωγής και την ύπαρξη της εγγύησης του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΓΥΗΣΗΣ  για έκδοση ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ.
Παροχή εγγύησης με χαμηλό κόστος προμήθειας για κάλυψη της έκδοσης εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των τραπεζών υπέρ των προμηθευτών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ποσοστό 50% του εν ισχύ υπολοίπου τους και για διάστημα 2 ετών. Η εγγύηση μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 150.000€ ανά επιχείρηση με ελάχιστο 10.000€. Οι εγγυητικές επιστολές μπορούν να εκδοθούν για προμηθευτές εσωτερικού ή εξωτερικού που συμπράττουν στην υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου καθώς και για την λήψη προκαταβολής της επιχορήγησης.


Με σκοπό την διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην επιλογή των χρηματοοικονομικών εργαλείων μέσω των οποίων θα δρομολογήσουν την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων, υπενθυμίζονται  ακόμη τα εξής:

• Τα ανωτέρω εργαλεία μπορούν να αξιοποιηθούν για οποιοδήποτε μέρος του χρηματοδοτικού σχήματος των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ιδίας συμμετοχής. 

• Οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προϊόντα κατατίθενται στις συνεργαζόμενες τράπεζες, οι οποίες ως συγχρηματοδότριες, εφαρμόζουν τα συνήθη κριτήρια επιλογής τους για την έγκριση των αιτημάτων χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου