Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Χρήση των φύλλων της ελιάς




 Επίσημη έγκριση του ΕΟΦ για τη χρήση των φύλλων της ελιάς για θεραπευτικούς σκοπούς

Το 75% της δεντροκομίας στην Ελλάδα αποτελείται από ελαιόδεντρα. Παρόλα αυτά, η χρήση των φύλλων της ελιάς στην Ελλάδα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά για τη δημιουργία καυσίμων και λιπασμάτων, ενώ μέχρι πρόσφατα παρέμενε τελείως ανεκμετάλλευτη η χρήση τους για λόγους υγείας.
Όμως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αλλάζει τα δεδομένα με μία καινούργια απόφασή του, κι έτσι τα φύλλα της ελιάς διαθέτουν πλέον επίσημη έγκριση για συγκεκριμένες ενδείξεις.  

Τα φύλλα της ελιάς θα πρέπει να συλλέγονται από ελαιώνες που βρίσκονται σε περιοχή όπου το περιβάλλον είναι καθαρό. Τα δέντρα επιβάλλεται να μη ψεκάζονται με χημικά σκευάσματα, ούτε να προέρχονται από καλλιέργειες με χρήση λιπασμάτων. Η κατάλληλη περίοδος για τη συγκομιδή είναι το φθινόπωρο και συγκεκριμένα οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος, κατά τους οποίους τα φύλλα έχουν ολοκληρώσει τον 12μηνο κύκλο τους. Όσον αφορά τα φύλλα, θα πρέπει να ξεπλυθούν ελαφρώς, να στεγνώσουν σε σκοτεινό δωμάτιο και ξηρό περιβάλλον και να αποθηκευτούν σε χάρτινη σακούλα για παρασκευή ροφημάτων ή για σκευάσματα σε σκόνη που τοποθετούνται σε κάψουλες.


Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 τα φαρμακευτικά σκευάσματα με βάση τα φύλλα της ελιάς κυκλοφορούν σε μεγάλες ποσότητες στη Γερμανία με ενδείξεις για την ενίσχυση της λειτουργίας της καρδιάς, την προστασία των αγγείων από τις αθηρωματικές πλάκες και την καταπολέμηση του ζαχάρου, της χοληστερίνης και του διαβήτη στον ανθρώπινο οργανισμό.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου