Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Επαγγελματικός Προσανατολισμός




Η σημασία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού


Η επιλογή κατεύθυνσης σπουδών, σχολής ή επαγγέλματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προκαλεί έντονο άγχος γιατί είναι από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που καλείται κανείς να πάρει. Ζητάμε από του εφήβους να αποφασίσουν για το επαγγελματικό τους μέλλον, το οποίο εν κατακλείδι θα καθορίσει και τη ζωή τους, χωρίς όμως να γνωρίζουν τι τους περιμένει και χωρίς να μπορούν να αξιολογήσουν τις ακριβείς συνέπειες της απόφασής τους.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην καθοδήγηση, καθώς επιλογές που απορρέουν από τις δικές μας επιθυμίες και τα δικά μας θέλω οδηγούν πολλές φορές τους εφήβους να λάβουν αποφάσεις διαμετρικά αντίθετες ή να εγκαταλείψουν ή να μην ολοκληρώσουν ποτέ τις σπουδές τους. Ο ρόλος των γονέων είναι καθοριστικός αλλά πρέπει πάντα να είναι διακριτικός, αφού ο έφηβος είναι αυτός που θα είναι ο πρωταγωνιστής και όχι θεατής σε όλη αυτή τη διαδικασία.


Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να βρει το δρόμο του. Ο στόχος είναι να κάνει μια επιλογή η οποία θα ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά του, τις προσδοκίες του και την προσωπικότητά του.    
Οι γονείς πρέπει να επιδιώκουν ανοιχτές συζητήσεις και να ευνοούν τον εποικοδομητικό διάλογο με τον έφηβο, χωρίς να παρεμβαίνουν υπερβολικά. Οι γονείς σπάνια είναι ουδέτεροι και σίγουρα προσπαθούν να επηρεάσουν τον έφηβο, ακόμη και ασυνείδητα. Να σημειωθεί επίσης ότι οι βαθμοί στο σχολείο δεν αποτελούν πάντα τον καλύτερο δείκτη για να εκτιμήσουν οι γονείς το μέλλον του παιδιού τους. Αυτό που είναι σημαντικό και που θα πρέπει να καταλάβει το παιδί είναι ότι αυτό θα πρέπει να σκεφτεί και να αποσαφηνίσει το τι θέλει να κάνει. Ποια είναι τα ενδιαφέροντά του; Τι το παρακινεί όχι από πλευράς επαγγέλματος αλλά περισσότερο δραστηριοτήτων ή τρόπου ζωής: να εργάζεται στην ύπαιθρο, να ξυπνάει νωρίς, να δημιουργεί, να σχεδιάζει, να κατασκευάζει, κτλ.  

 
Οι γονείς μπορούν να πληροφορηθούν και να ανακαλύψουν ένα επάγγελμα ανατρέχοντας στις επαγγελματικές μονογραφίες, όπως ο Ιστότοπος του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (www.ekep.gr). Εναλλακτικά, μπορούν οι γονείς να φέρουν το παιδί σε επικοινωνία με άτομο που ασκεί το επάγγελμα που το ενδιαφέρει ή να προγραμματίσουν ένα ραντεβού με σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου