Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Εναλλακτική Δόμηση



Σπίτια από άχυρο


H κατασκευή των πρώτων σπιτιών με αχυρόμπαλες τοποθετείται εκατοντάδες χρόνια πριν. Tα πρώτα οικοδομήματα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από αχυρόμπαλες χτίστηκαν στα μέσα του 1880 στη Nεμπράσκα των Hνωμένων Πολιτειών και ορισμένα διατηρούνται ακόμα και σήμερα. H τεχνική αυτή έζησε την πλήρη αναγέννησή της τη δεκαετία του 1980 και έκτοτε, εκτός από σπίτια, υπάρχουν σχολεία, καταστήματα, γραφεία εταιρειών, ακόμα και οργανισμοί.
Τα οφέλη που συγκεντρώνει η εναλλακτική αυτή μορφή δόμησης είναι μοναδικά:

Eπιβαρύνει ελάχιστα το περιβάλλον και το κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με μια συμβατική κατασκευή. Eπιπλέον, οι τοίχοι από αχυρόμπαλες αντέχουν περισσότερο στη φωτιά από ό,τι εκείνοι από ξύλο, προσφέρουν καλύτερη ηχομόνωση, καλύτερη ακουστική και δεν εκλύουν την καρκινογόνο ουσία φορμαλδεΰδη και άλλα χημικά υλικά, συμβάλλοντας στην καλύτερη ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα μέσα στο σπίτι.
Eπειδή οι αχυρόμπαλες αποτελούν ένα εξαιρετικό μονωτικό υλικό, η εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρουν τόσο στη θέρμανση όσο και στην ψύξη είναι σημαντική.  


Αναφορικά με τη διάρκεια ζωής μιας τέτοιας κατασκευής, υπάρχουν δεκάδες σπίτια που έχουν σχεδόν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής και είναι ακόμα κατοικήσιμα.  
Η τεχνική κατασκευής είναι σχετικά απλή και το άχυρο είναι υλικό που δουλεύεται με απλά εργαλεία. Oρισμένες εργασίες που απαιτούνται είναι ιδιαίτερα εύκολες, προσιτές στον οποιονδήποτε - ακόμα και αν δεν έχει αντίστοιχη προηγούμενη εμπειρία.    
 
Όσο για το κόστος της άδειας ανέγερσης, είναι ίδιο με αυτό μιας συμβατικής κατοικίας. Eνδεικτικά να αναφέρουμε ότι αν συγκρίνουμε το κόστος των υλικών, τότε το κόστος της αχυρόμπαλας αντιστοιχεί σε 12-14€­/τ.μ. τοίχου πλήρωσης (περιλαμβάνει τη μεταφορά), ενώ το κόστος για ένα διπλό τοίχο πλήρωσης με τούβλο και συμβατική μόνωση φτάνει τα 35-40€­/τ.μ.  
Τα αχυρόσπιτα   κατασκευάζονται με κοινές αχυρόμπαλες, με ή χωρίς φέροντα σκελετό, και επικαλύπτονται με ειδικά προετοιμασμένο πηλό (cob), ενώ στην κατασκευή τους μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, άσχετα αν έχουν πρότερες γνώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου