Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Ζώντας μία ημέρα ως αγρότης στη Δίβρη


Η πρωτόγνωρη εμπειρία των συνεργατών μας από το εξωτερικό  

Τη δύσκολη ζωή του αγρότη στην ορεινή Ηλεία θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά τρία από τα μέλη της ομάδας ξένων επιστημόνων που το τελευταίο διάστημα ζουν στην περιοχή μας και μελετούν τις προοπτικές ανάπτυξής της.
Η Μαροκινή Laila Abouhalim, ο Ούγγρος  Norbert Tóth και ο Ρώσος Rostislav Nikulin πέρασαν μία ολόκληρη ημέρα σε ντόπια αγροτική εγκατάσταση, βιώνοντας από πρώτο χέρι τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες ο κτηνοτρόφος –γεωργός των απομακρυσμένων ορεινών περιοχών του νομού μας.


Το ενδιαφέρον των ξένων επιστημόνων επικεντρώθηκε στις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας της γης αλλά και εκτροφής των ζώων, που διατηρούνται ακόμα στις μέρες μας στην ορεινή Ηλεία, με έμφαση στα τοπικά είδη καλλιέργειας και τις εγχώριες φυλές αιγοπροβάτων.
Η μελέτη του τρόπου με τον οποίο εκτελούνται οι πατροπαράδοτες χειρωνακτικές εργασίες από τους αγρότες και οι επιπτώσεις στο μυοσκελετικό σύστημα, και γενικότερα στην υγεία τους, αποτέλεσε το δεύτερο μέρος της έρευνας των επιστημόνων κατά τη διάρκεια αυτής της βιωματικής εμπειρίας.


Σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι αγρότες είναι μόνιμα εκτεθειμένοι σε ακραίες καιρικές συνθήκες,  χωρίς να παραβλέπουμε και την επίδραση άλλων σημαντικών παραγόντων στην υγεία τους, όπως το άγχος, η αγωνία, η ανασφάλεια για το αύριο και η ψυχική καταπόνηση που τα συναισθήματα αυτά προκαλούν, τα πρώτα αυτά συμπεράσματα οδήγησαν την ομάδα επιστημόνων στη σύνταξη ενός ειδικού ερωτηματολογίου.


Στα πλαίσια της συνεργασίας τους με το κέντρο τοπικής ανάπτυξης «Διώνη» και την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Eco Δίβρης», η ομάδα αυτή με επικεφαλής την Λέιλα Αμπουχαλίμ, έμπειρη κοινωνική επιχειρηματία και σύμβουλο ευπαθών ομάδων, θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει τις συνθήκες της αγροτικής ζωής στην ορεινή Ηλεία, με σκοπό να αξιοποιηθούν τα πορίσματα προς την κατεύθυνση της επίτευξης καλύτερων όρων ζωής και διαβίωσης των κτηνοτρόφων-γεωργών του τόπου μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου