Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Το κόστος της άσκοπης περιπλάνησης


Αναδημοσίευση του άρθρου της Βάσως Χαριτοπούλου για το ΕΣΠΑ

Θέση για το ταξίδι στη «Χώρα των Θαυμάτων», το οποίο πραγματοποιείται σταθερά τα τελευταία χρόνια και με σταδιακή αύξηση των επιβατών, μπορεί να κλείσει κάθε εν δυνάμει ή νυν επιχειρηματίας, που πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, συμπληρώνοντας εμπρόθεσμα την αίτησή του και υποβάλλοντάς την στα κατά τόπους πρακτορεία. Παρέχεται κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του κόστους, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει στο 100% των συνδεδεμένων με το ταξίδι δαπανών. 


Αυτό το ταξίδι, ανάλογα με τις διαδρομές που έχει αποφασιστεί από την οργανωτική επιτροπή να περιλαμβάνει για κάθε προγραμματική περίοδο, ξεκινά κάθε έτος. Διαθέτει συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και προϋπολογισμό, προσφέροντας στο επιβατικό κοινό μία ευρεία γκάμα επιλογών ανάλογα: με την ηλικία και το εισόδημα του κάθε ταξιδιώτη, το επιχειρηματικό του προφίλ, τον κλάδο, τη δεκτικότητα του υποψηφίου απέναντι στην αλλαγή και την ικανότητα σύλληψης και αφομοίωσης καινοτόμων πρακτικών και μεθόδων.

Η υποψηφιότητα για ένα τέτοιο ταξίδι απαιτεί επομένως αυστηρό και υπεύθυνο έλεγχο των κριτηρίων, προκειμένου να λάβει κάποιος μέρος. Παράλληλα, κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει πως έχει κάνει σοβαρό σχεδιασμό αναφορικά με τα προσδοκώμενα οφέλη από τη συμμετοχή του σε ένα τέτοιο ταξίδι. Θα πρέπει δηλαδή να αποτυπώσει στο λεγόμενο «Επιχειρησιακό Πλάνο» (Business Plan) κάθε λεπτομέρεια για την τεκμηρίωση των λόγων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την πλευρά του.
Όπου υπάρχει αδυναμία διατύπωσης των στόχων και των προσδοκιών από το ταξίδι, ή ακόμα και διαμόρφωσης του αναγκαίου επιχειρηματικού οράματος προκειμένου να πείσει για την καταλληλότητα της υποψηφιότητάς του, ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται σε εξειδικευμένους ταξιδιωτικούς συμβούλους.


Αυτοί οι σύμβουλοι αναλαμβάνουν για λογαριασμό των υποψηφίων επιβατών όλη τη διαδικασία προετοιμασίας, σύνταξης και υποβολής της αίτησης για το ταξίδι, καθώς και την παρακολούθηση του ταξιδιού μέχρι την ολοκλήρωσή του. Κατά συνέπεια, η επιλογή του ταξιδιωτικού συμβούλου είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας. Καθώς για τους περισσότερους υποψήφιους επιβάτες, το εισιτήριο για ένα τέτοιο ταξίδι σημαίνει την εκπλήρωση ονείρων μιας ζωής ή/και την ενίσχυση της επαγγελματικής τους δράσης από οικονομικής πλευράς αλλά και σε θέματα εξωστρέφειας, δικτύωσης, εκσυγχρονισμού, υιοθέτησης νέων κανόνων και τεχνολογιών, προβολής και διαφήμισης, κατάρτισης και επιμόρφωσης, ακόμα και αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού της επιχείρησής τους, θα ήταν σημάδι προχειρότητας και μειωμένου επαγγελματισμού το να απευθυνθούν σε συμβούλους που δεν εμπιστεύονται ή τους θεωρούν ανεπαρκείς για έναν τέτοιο ρόλο.
Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν πρέπει να δίνεται στην εδραίωση σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ως θεμέλιο για μια τέτοια συνεργασία, με σκοπό την εξασφάλιση του πολυπόθητου εισιτηρίου και την ομαλή πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Ταυτόχρονα, ο υποψήφιος οφείλει να έχει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αυτά τα δύο στοιχεία θα πρέπει να ακολουθούν κάθε βήμα του σε σχέση με τις υποχρεώσεις του τόσο απέναντι στον σύμβουλό του, όσο και απέναντι στο φορέα που διοργανώνει τα ταξίδια. Και τα στοιχεία αυτά έχουν καταλυτική σημασία, όχι μόνο για τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, αλλά και μετά τη λήψη του εισιτηρίου για την επιβίβαση. Γιατί αν ταλαντεύεται λόγω αναποφασιστικότητας ή επιπολαιότητας, ο ταξιδιώτης με το εισιτήριο στο χέρι που δεν ξέρει τι θέλει να κάνει τελικά, μπλοκάρει όλο το σύστημα και προκαλεί καθυστερήσεις και προβλήματα προς κάθε κατεύθυνση. Συνάμα, ευθύνεται αυτός ο επιβάτης που έχει κρατήσει θέση χωρίς να την αξιοποιεί, γιατί έχει αποκλείσει -όταν επιλέχθηκε να του δοθεί το εισιτήριο- άλλους ενδιαφερόμενους που θα ήθελαν πραγματικά να κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι.


Το μυστικό συνεπώς για ένα ασφαλές, απολαυστικό και χωρίς απρόοπτα ταξίδι στη «Χώρα των Θαυμάτων» που λέγεται ΕΣΠΑ, περιλαμβάνει: προσεκτικό σχεδιασμό από τον υποψήφιο, σαφές όραμα, πλήρωση των κριτηρίων και προδιαγραφών, επιλογή κατάλληλου συμβούλου, υπευθυνότητα και σοβαρότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, σεβασμός απέναντι στους υπόλοιπους υποψηφίους και στους διοργανωτές.
Όταν αγνοούμε αυτούς τους βασικούς κανόνες, ή δεν τους εφαρμόζουμε πιστά, το ταξίδι καταλήγει να γίνεται εφιαλτικό, οδυνηρό, αναποτελεσματικό.
Και τότε έχουμε σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την καθήλωση της Οικονομίας μας, της Περιφέρειάς μας, του Νομού μας, της επιχείρησής μας, εμάς των ίδιων, σε αυτό το βαθύ τέλμα…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πατρίς» http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/arthrografia/to-kostos-tis-askopis-periplanisis και στην Ελληνική Φωνή http://www.ellinikifoni.gr/mainpagecolsdetail.php?columnID=7&itemID=4769

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου