Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ολοκλήρωση 1ου Προγράμματος για την Κοινωνική Οικονομία


«Κοινωνική Οικονομία & Καινοτόμες Μορφές Επιχειρηματικότητας» στο Πελόπιο Αρχ. Ολυμπίας

Στα πλαίσια των «Προγραμμάτων Διά Βίου Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη Οριζοντίων & Κοινωνικών Δεξιοτήτων» του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το Κέντρο Τοπικής Ανάπτυξης «Διώνη» ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα «Κοινωνική Οικονομία και Καινοτόμες Μορφές Επιχειρηματικότητας» στο Πελόπιο.
Στο πρόγραμμα, συνολικής διάρκειας 70 ωρών (35 ώρες δια ζώσης & 35 ώρες εξ αποστάσεως παρακολούθηση), συμμετείχαν δωρεάν συνολικά 24 εκπαιδευόμενοι, οι οποίοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις 10 θεματικές ενότητες στο διάστημα από τις 2 έως τις 20 Μαρτίου.


Τόσο στο συντονισμό όσο και στην επιτυχία του προγράμματος, συνέβαλαν καθοριστικά και έμπρακτα το νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελοπίου με επικεφαλής τον κο Βασίλη Χρυσανθακόπουλο και συντονίστρια του τμήματος την κα Σταυρούλα Ντόκου, καθώς και ο Πολιτιστικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος  Νομού Ηλείας «Ηλειοτέχνες».
«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πελοπίου, σύμφωνα με τον κοινωνικό του χαρακτήρα και ακολουθώντας πιστά τους ιδρυτικούς σκοπούς του, δέχτηκε με χαρά να παραχωρήσει μία αίθουσα του Μπαντούνειου Πολιτιστικού Κέντρου προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Πελόπιο.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ευχαριστεί το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ καθώς και τη Βάσω Χαριτοπούλου. Προσδοκούμε ανάλογες δράσεις και στο άμεσο μέλλον, με στόχο να αποκτήσουν τα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας τα απαραίτητα εφόδια και τις αναγκαίες γνώσεις που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή!», δήλωσε ο Πρόεδρος κος Βασίλης Χρυσανθακόπουλος.
«Το σεμινάριο το οποίο  πραγματοποιήθηκε στο χωριό μας, αποδείχθηκε ακόμα πιο σημαντικό από όσο αρχικά πιστεύαμε. Μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε από άλλη οπτική γωνία τα πράγματα για το επαγγελματικό μας μέλλον, να βάλουμε νέους στόχους και να μάθουμε νέες μορφές επιχειρηματικότητας που στηρίζουν την καινοτομία. Ευχαριστούμε πολύ όσους συντέλεσαν στην υλοποίηση και στήριξαν αυτό το σεμινάριο!», σημείωσε η συντονίστρια του τμήματος στο Πελόπιο κα Σταυρούλα Ντόκου.


«Ο Πολιτιστικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος  Νομού Ηλείας «Ηλειοτέχνες», ως μία νεοσύστατη δομή, επιζητούμε κάθε νέα γνώση η οποία θα μας βοηθήσει στην επίτευξη των ιδρυτικών σκοπών μας, όπως και στην ανάπτυξη τόσο του Συλλόγου ως οντότητα, όσο και ατομικά του κάθε μέλους μας, επαγγελματικά και προσωπικά.  Έχοντας ήδη εκφράσει το όραμά μας  και τους στόχους μας για το μέλλον ως προς την εξέλιξη του Συλλόγου μας, το σεμινάριο αυτό ήρθε την κατάλληλη στιγμή για να αποτελέσει ένα πολύ καλό εργαλείο, προκειμένου να εξετάσουμε τόσο τις δυνατότητές μας, όσο και να οργανώσουμε τα μετέπειτα βήματά μας!
Με μεγάλη χαρά λοιπόν ανταποκριθήκαμε στην πρωτοβουλία της «Διώνης» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελοπίου, τους οποίους και θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την ευκαιρία που μας έδωσαν να συμμετάσχουμε. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον φορέα διοργάνωσης του σεμιναρίου αυτού, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και ιδιαίτερα τη Βάσω Χαριτοπούλου για την προσωπική συμβολή της  στο πρόγραμμα.», δήλωσε το Δ.Σ. των «Ηλειοτεχνών» με την ολοκλήρωση του προγράμματος.


Μέλος των «Ηλειοτεχνών» και η κα Ουρανία Φιλντίση από τη Μεσσηνία, η οποία για τις ανάγκες παρακολούθησης του προγράμματος διένυε πάνω από 50 χλμ κάθε φορά, καταθέτει την προσωπική της μαρτυρία:
«Ήρθα στη Μεσσηνία πριν από ένα χρόνο στην προσπάθειά μου να εξαλείψω τα έξοδα διαβίωσης που είχα στην Αθήνα όντας χωρίς δουλειά. Καθώς η ηλικία μου αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα στο να βρω δουλειά, αποφάσισα να προωθήσω τις υπηρεσίες που μέχρι τώρα είχα ως δευτερεύουσα δουλειά.  
Όταν άκουσα για το σεμινάριο αυτό, σκέφτηκα ότι όπως και να έχει θα ήταν ένας καλός τρόπος να βοηθηθώ σε αυτήν μου την προσπάθεια! Σε αυτό φυσικά συνέβαλαν και τα ονόματα των φορέων υλοποίησης. Έτσι αποφάσισα -παρά την χιλιομετρική απόσταση-  να δηλώσω συμμετοχή με αρκετά υψηλές προσδοκίες. Με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση διαπίστωσα ότι η πραγματικότητα αποδείχτηκε σαφώς ανώτερη από την προσδοκία!
Απέκτησα εργαλεία τα οποία αποτελούν εφόδιο τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική ζωή, βάζοντας τις μέχρι τώρα σκόρπιες γνώσεις και σκέψεις σε σειρά. Ευχαριστώ τόσο το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ για αυτό καθαυτό το σεμινάριο, τους «Ηλειοτέχνες»  και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πελοπίου, όσο και την Βάσω Χαριτοπούλου για την προθυμία και την πολύτιμη προσωπική της πινελιά σε αυτό.»


Ο Χρήστος Φραγκούλης, ένας νέος με ιδιαίτερα πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο, εξηγεί από τη δική του οπτική τον αντίκτυπο του προγράμματος στους συμμετέχοντες: «Είναι αναμφισβήτητο ότι μία επιπλέον πληροφορία η οποία προέρχεται από μια εμπεριστατωμένη πηγή (σεμινάριο, πανεπιστήμιο κ.ά.) δημιουργεί μια «καθαρή» ευκαιρία να αναπτύξουμε την εσωτερική μας γνώση, να ανακαλύψουμε νέες δυνατότητες του εαυτού μας, να διατηρήσουμε την κοινωνικότητά μας και γενικότερα να συνεχίσουμε την εξέλιξη ωρίμανσης της σκέψεώς μας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στο να διευρύνουμε τις γνώσεις μας ή και απλά να γνωρίσουμε τον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας, έναν τομέα καλά «κρυμμένο» από την προσωπική μας γνώση, ο οποίος με έμμεσο ή άμεσο τρόπο μπορεί να προσφέρει πολλά στην καθημερινή ή επαγγελματική μας ζωή, εισάγοντας έννοιες οι οποίες -ακόμα και αν δεν αξιοποιηθούν στο άμεσο μέλλον-, θα αποτελέσουν σίγουρα παράγοντα ολοκλήρωσης του εαυτού μας.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου